Másodszor módosították sikeresen emberi embrió genetikai kódját kínai tudósok

TUDOMÁNY
2016 április 11., 20:17
comments 64

Tavaly egyszer már történt hasonló, akkor szintén Kínában, de egy másik kutatócsoport érte el ezt. Akkor egy vérrel kapcsolatos rendellenességért felelős gént távolítottak el sikerrel, most pedig Guangzhou orvosi egyetemének kutatói úgy módosítottak egy embriót, hogy az ellenálló legyen a HIV-vírussal szemben. 

Mindkét esetben csak részsikerekről lehet beszélni, és mindkétszer olyan nem életképes emberi embrión vitték véghez, melyekből nem alakulhatna ki életképes ember. 

A mostani kísérletben a kutatók 26 embriónál próbálkoztak, de csak négy esetében voltak képesek sikeresen módosítani azt. Egyes embriók esetében pedig nem várt mutációk indultak meg. Hasonló mellékhatást a tavalyi kísérletnél is rögzítettek. A kísérletek után az embriókat megsemmisítettek. 

Mindkét kísérletben az volt a közös, hogy a genomszerkesztést  CRISPR/Cas9 módszerrel végezték, erről részleteket meg rengeteg hasznos információt a Science Meetup előadásából lehet megtudni, ahol Tálas András és Kulcsár Péter foglalta össze a technológia részleteit: 

link Forrás

Az is világosan látszik, hogy Kína mekkora lendülettel és infrastruktúrával ugrott bele az emberi génmódosításba. Arról, hogy ez lehet a következő évtizedek egyik legnagyobb tudományos és gazdasági dobása, nemrég hosszabban is írtunk. (via Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.