Másodszor módosították sikeresen emberi embrió genetikai kódját kínai tudósok

Tavaly egyszer már történt hasonló, akkor szintén Kínában, de egy másik kutatócsoport érte el ezt. Akkor egy vérrel kapcsolatos rendellenességért felelős gént távolítottak el sikerrel, most pedig Guangzhou orvosi egyetemének kutatói úgy módosítottak egy embriót, hogy az ellenálló legyen a HIV-vírussal szemben. 

Mindkét esetben csak részsikerekről lehet beszélni, és mindkétszer olyan nem életképes emberi embrión vitték véghez, melyekből nem alakulhatna ki életképes ember. 

A mostani kísérletben a kutatók 26 embriónál próbálkoztak, de csak négy esetében voltak képesek sikeresen módosítani azt. Egyes embriók esetében pedig nem várt mutációk indultak meg. Hasonló mellékhatást a tavalyi kísérletnél is rögzítettek. A kísérletek után az embriókat megsemmisítettek. 

Mindkét kísérletben az volt a közös, hogy a genomszerkesztést  CRISPR/Cas9 módszerrel végezték, erről részleteket meg rengeteg hasznos információt a Science Meetup előadásából lehet megtudni, ahol Tálas András és Kulcsár Péter foglalta össze a technológia részleteit: 

Az is világosan látszik, hogy Kína mekkora lendülettel és infrastruktúrával ugrott bele az emberi génmódosításba. Arról, hogy ez lehet a következő évtizedek egyik legnagyobb tudományos és gazdasági dobása, nemrég hosszabban is írtunk. (via Verge)