Tízezer quaestoros nem jut pénzhez a miattuk létrehozott alapból, ezren viszont kapnak hétmilliárdot

gazdaság
2016 április 11., 05:43
comments 118

Emlékezetes volt tavaly a mód, ahogy a kormány a Quaestor-ügy tetőpontján mindent megtett, hogy a kétszázmilliárdos piramisjáték-szerű vállalatcsőddel kapcsolatban ne az ügy politikai szálairól legyen szó (Tarsoly Csaba parlamenti VIP-belépője, készpénzes táskái, keleti nyitásbeli szerepvállalása, fideszes önkormányzatok és külügyi háttérintézmények pénzének kezelése, bennfentes információk, leállított KEHI-vizsgálat stb), hanem a kártalanításról.

(Hogy ez miért nem volt a legjobb ötlet, itt írtunk annak idején, de politikai eszközként tökéletesen bevált.)

Írtak gyorsan Rogánék egy alkotmányellenes, kivételező Quaestor-törvényt, aztán annak elbukása után Trócsányiék beadták nagyjából ugyanazt, jogilag kevésbé amatőr módon megfogalmazva (kiterjesztették az apróbb Hungária Értékpapír egykori ügyfeleire is a kártalanítást). A lényeg az volt, hogy a hatmilliós kártalanítási felső limitet feltolták 30 millióra, mintha a Quaestor egykori befektetőinek ugyanaz járna, mint egy bankbetétesnek, ha bedőlne a bankja. (A Buda-Cash ügyfeleinek viszont a korábbi, bevás 6 millióig jár csak a kártalanítás.)

Most kiderült, ki járt ezzel jól.

A Portfolio most megszerezte a kárrendezési alaptól a végső számokat, hogy majd májustól kezdve mennyit fognak kifizetni. Az alap összesen 32 740 kérelmet fogadott be, ennek túlnyomó többsége quaestoros, csak 520 a hungáriás.  

10 614 károsult 0 forintot fog kapni a kárrendezési alaptól, mivel az új törvény szerint az alap levonja 1. a 2008. január 1. után a cégcsoport kötvényein jóváírt hozamot, 2. a 11 százalékos önrészt, és 3. a Beva által a Quaestor-kötvényeseknek már korábban kifizetett kártalanítást.

Akik viszont valamilyen ok miatt 30 millió forintnál több pénzt tartottak a Quaestorban (tényleg, akinek ennyi pénze van, az miért tartott ennyit ebben a hihetetlenül gyanús entitásban?!), azok, összesen 1003-an – 966 quaestoros, 37 hungáriás – 7,3 milliárd forintot kapnak. Ők ugye már korábban kaptak fejenként hatmilliót a befektetésvédelmi alaptól.

A harmincmillió alatti károsultak, akik kaptak pénzt ettől az alaptól, 21 123-an voltak, rájuk 29,8 milliárd forint kifizetés jutott.

A kárrendezési alap egyébként egy MNB-s áthidaló hitelből fizet, de végső soron a tisztességesen működő bankok befizetéseiből fizetik majd ki a Quaestor károsultjait.

(Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.