Lázár és Balog csak közleményben mert lázadni Orbán akarata ellen

politika
2016 április 12., 09:35
comments 162

Lázár János és Balog Zoltán nem vett részt azon a szavazáson, amivel a parlament visszavonta az egy évig élt vasárnapi zárvatartást. A miniszterelnökséget vezető miniszter és az emberi erőforrások minisztere már előre jelezte, hogy nem értenek egyet a kormány visszatáncolásával.

A szavazás után kiadott közös közleményükből kiderült, hogy nem egyéb elfoglaltságuk volt, szándékosan nem vettek részt a visszavonásban. Ezt azzal indokolták, hogy

„Meggyőződésünk szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy a vasárnap munkaszüneti nap legyen.

Ezért nem támogatjuk a kormány törvényjavaslatát, amely korlátozza a szabad vasárnapot. 

Távolmaradásunk "NEM" szavazat, amelyet a kormány iránti lojalitásból és Orbán Viktor miniszterelnök úr kérésére nem adunk le.”

Orbán Viktor tegnap állítólag jelezte a kormánytagoknak, hogy az állásával játszik, aki nemmel szavaz a vasárnapi zárvatartás eltörléséről. Ezt nagyjából megerősítette a két kormánytag.

Két kormánypárti képviselő szavazott nemmel, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője és Szatmáry Kristóf fideszes képviselő. 10 KDNP-s képviselő, köztük Semjén Zsolt csak a tartózkodásig merészkedett el kedvenc ötletük leszavazásánál. A KDNP-ben szabad szavazás volt.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a szavazás után azt mondta: a frakció kötelező szavazást rendelt el, akik nem mentek be vagy tartózkodtak, azok büntetést kapnak, százezer forintot kell befizetniük, jótéknyo célra. Szatmáry Kristófnak engedélyezték a nem szavazatot, mert ő terjesztette be tavaly a zárvatartást a parlament elé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.