Mindenféle áfák csökkenhetnek 2017-ben

gazdaság
2016 április 13., 10:11
comments 178

Az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az MTI-nek elmondta, hogy a sertéshús mellett a tej, a tojás és a baromfi áfája csökkenhet jövőre 5 százalékra, de mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adója is.

Az éttermi szolgáltatások áfáját 27 százalékról 18 százalékra, majd 2018-ban 5 százalékra mérsékelnék, aminek nyilván nagyon örülhet a vendéglátóipar.

Varga szerint a adócsökkentés miatt kieső bevételekre, illetve az otthonteremtési támogatások növelése miatt emelkedő kiadásokra fedezetet jelentenek a gyorsuló gazdasági növekedés és a fehéredő gazdaságnak köszönhető pluszbevételek.

A költségvetés úgy tervez, hogy az idei 2,5 százalék után jövőre 3,1 százalékkal bővülhet a gazdaság, és így a reálkeresetek is növekedhetnek.

A bankadóval kapcsolatban Varga elmondta, hogy a kormány teljesíteni kívánja az EBRD-vel kötött megállapodást, így ennek megfelelően a bankadó további mérséklésére tett javaslatot jövőre, de az ügyben nem zárultak még le az egyeztetések az Európai Bizottsággal.

A gazdaságot fehérítő lépések közül Varga Mihály kiemelte az online pénztárgépek kiterjesztését, a már bejelentett területeken túl újabb tevékenységeket is vizsgálnak, például a magánorvosi szolgáltatásokat.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.