1400 milliárd dollárt vihettek adóparadicsomokba a legnagyobb amerikai cégek

Az ötven legnagyobb amerikai vállalat - köztük például a Walmart, az Apple, vagy a General Electric - 2008 és 2014 között mintegy 1400 milliárd dollárt helyzett ki adóparadicsomokba, hogy így csökkentse adófizetési kötelezettségeit

- közölte az Oxfam America segélyszervezet csütörtökön.

A segélyszervezet jelentést állított össze az ötven legnagyobb amerikai vállalat adóelkerülési gyakorlatáról, azokról az agresszívnak minősített titkos módszerekről, amikkel a cégek elkerülik a társasági adó megfizetését. Az Oxfam America jelentése szerint a kérdéses időszakban ezek a nagyvállalatok az amerikai adófizetők támogatásának legfőbb haszonélvezői voltak, mert hitelgaranciák vagy közvetlen szövetségi segítség révén nagyjából 11 ezer milliárd dollárhoz jutottak.

Az Oxfam America részletes összeállítása szerint az 1400 milliárd dollárt 1600 leányvállalat homályos és titkos hálózatán keresztül vitték ki az adóparadicsomokba.

A segélyszervezet jelentése azt írja, hogy az adóelkerülésben a legnagyobb amerikai cégek járnak élen: a vizsgált időszakban az Apple például 181 milliárd dollárt helyezett el adóparadicsomban, a General Electric 119 milliárd után nem adózott az Egyesült Államokban, a Microsoft 108 milliárdot mentett ki így, a Pfizer gyógyszeripari óriás pedig 74 milliárd dollárt vitt adóparadicsomba. Ezeket a nagy cégeket korábban is érte kritika, mert olyan mechanizmust építettek ki, amely lehetővé teszi, hogy profitjuk egy részét külföldre vigyék, és így kerüljék el a társasági adó megfizetését az Egyesült Államokban, ahol 35 százalékos ennek a mértéke. Ezek a cégekaz adóelkerülési módszereiknek köszönhetően végül átlagosan 26,5 százalékos adót fizettek az ezzel foglalkozó gazdasági elemzések szerint.

Az Oxfam egyébként honlapján arra buzdítja az amerikaiakat: írják alá azt a petíciót, amely felszólítja a washingtoni kongresszust, hogy fogadjon el törvényt az adóelkerülést lehetővé tevő jogi kiskapuk bezárására. (MTI, Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.