Ez a kézszárító 1300-szor annyi baktériumot lövell szét a mosdóban, mint egy papírtörölköző

tudomány
2016 április 14., 17:07
comments 188

A reptereken is gyakran használt Dyson Airblade kézszárítót azért szeretik az emberek, mert tényleg nagyon gyorsan szárít. Most azonban egy tanulmány azt írja, hogy egy ilyen Dyson Airblade a mosdó többi része számára nem kecsegtet sok jóval.

Ez a fajta kézszárító ugyanis a használatkor az iszonyatos sebességű léglöketeivel maga körül három méteres körben teríti szét a kezünkről a baktériumokat.

Egy hagyományos kézszárítónál ugyanez a távolság csak 75, a papírtörlők használatakor pedig 25 centiméter.

photo_camera Ilyen egy Dyson Airblade (Forrás: Flickr)

Ráadásul ezek a kézszárítók hatvanszor annyi baktériumot lövellnek szét az emberek kezeiről, mint egy sima kézszárító, és 1300-szor annyit, mint egy papírtörlő.

Egy másik kutatás kimutatta azt is, hogy az ilyen szuperkézszárítók környezetében átlagosan 27-szer annyi baktérium van, mint egy használt papírtörlőket gyűjtő kuka körül.

Ezek a kutatások azért nagyon hasznosak, mert általuk többet megtudunk arról is, hogy pontosan hogyan terjednek a baktériumok a levegőben, és mit lehet tenni a betegségek terjedésének megakadályozása érdekében.

A Dyson reagált is ezekre a tanulmányokra egy videóval, amiben a papírtörölközőket támadják be, mondván, hogy azokon már a mosdóba kerülés előtt is rengeteg baktérium tenyészik. Ez persze lehet igaz is, viszont a papírtörlők legalább nem lövellik szét, ami rajtuk van. (Telegraph)

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.