Mark Zuckerberg világelnök bejelentette a jövőt

INTERNET
2016 április 14., 07:59
comments 347

A Facebook vezére kedden az F8 fejlesztői konferencián tartott félórás beszédet a közösségi oldal jövőjéről.

link Forrás

A világ önjelölt királyai

Mark Zuckerberg óvatosan nekiment Donald Trumpnak és az elnyomó rezsimek vezetőinek is, de beszélt a klímaváltozásról, a szíriai menekültválságról, és más eseményekről Sierra Leonétól Indiáig. Mindezt egy fejlesztői konferencián.

„Egy nagy globális közösség vagyunk” – mondta Zuckerberg, aki rendszeresen próbál mandarin nyelven beszélni Kínában, ahol a közösségi médiát szigorúan korlátozzák, és akinek a cége sokat jótékonykodik Indiában, ahol elő lehet fizetni csak a Facebookra évi 2 dollár 50 centért.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nagy techcégek vezetői kezdenek úgy viselkedni, mint a világ vezetői.

Mark Zuckerberg a Messenger jövőjéről beszél a San Franciscó-i konferencián (Fotó: Glenn Chapman / AFP)
photo_camera Mark Zuckerberg a Messenger jövőjéről beszél a San Franciscó-i konferencián (Fotó: Glenn Chapman / AFP)

A múlt hónapban Tim Cook, az Apple vezérigazgatója tartott hasonló beszédet, amiben a cég FBI-jal szembeni nemzetbiztonsági és privacy-harcáról magyarázott, mielőtt rátért arra, hogy az Apple szeretné csökkenteni az ökológiai lábnyomát, és hogy támogatja az orvosi kutatásokat.

Két hete Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója beszélt a fejlesztőik konferenciáján azokról a terveikről, amikkel „előrébb mozdítják a társadalmunkat”.

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója csak májusban mondja el a maga beszédét, de várhatóan ő is hasonló víziókról fog beszélni, hiszen tavaly nyílt levélben támogatta a muszlimokat, miután Donald Trump felvetette, hogy a megválasztása esetén megtiltja a muszlimok belépését az Egyesült Államokba. A múlt hónapban pedig arról beszélt, hogy „minden technológiai ugrás a játéktér kiegyenlítődésével jár”.

Ezek a progresszív szónoklatok már inkább TED Talk-oknak tűnnek, mint a korábban megszokott termékbemutatók. A techcégek vezetői pedig már nem mint innovátorok, kreatív géniuszok vagy domináns milliárdosok állnak elénk, hanem mint a világot és a történelmet formáló államférfiak.

Ez a retorikai váltás éppen akkor jött, amikor az amerikai elnökjelölteket elnézve válságban van az amerikai közélet.

Ezzel szemben viszont az óriástechcégek hosszú távú, úttörő jellegű, közérdekű projektekkel állnak elő (űrszonda küldése a szomszédos naprendszerbe, virtuális valóság létrehozása, az utak elárasztása robotautókkal, a rák gyógyítása, stb.). Ezek közül néhány projekt sok év után már mintha célegyenesben lenne (például az Oculus Rift, a több millió kilométeren túllévő Google-autók vagy hogy a SpaceX rakétája egy mozgó drónhajón landolt).

Mark Zuckerberg a jövő chatbotjairól beszél, amik természetesnek ható párbeszédre lesznek képesek a felhasználókkal (Fotó: Glenn Chapman / AFP)
photo_camera Mark Zuckerberg a jövő chatbotjairól beszél, amik természetesnek ható párbeszédre lesznek képesek a felhasználókkal (Fotó: Glenn Chapman / AFP)

Többen viszont megjegyezték, hogy az óriáscégek vezéreinek világformáló elképzeléseivel az a gond, hogy erre a feladatra senki sem választotta meg őket. És végül is a Facebook azokból a hirdetésekből él, amikért cserébe a személyes adatainkat adja oda, a Google szintén ezt csinálja, miközben benyomul az ázsiai és az afrikai piacra, és még az Apple-nek is jó reklám az FBI-jal folytatott harc, hiszen a cég egyik legfontosabb terméke a bizalmas adatkezelés.

Virtuális világban fogunk robotokkal beszélgetni

De nem kevésbé volt érdekes az, amit Zuckerberg arról mondott, hogy a terveik szerint milyen lesz a világ legnagyobb közösségi oldalának következő 10 éve, még ha óriási meglepetést nem is árult el.

Zuckerberg tavalyi beszéde arról szólt, hogy a Facebook megeszi az internetet. A cég agresszívan terjeszkedve győzködi a világot arról, hogy mindenhova el akarja vinni az internetet, de ez valójában jellemzően azt jelenti, hogy csak a Facebookot akarja elérhetővé tenni a világ elmaradottabb részein, ahol sokan a Facebookról gondolják azt, hogy az internet.

A Facebook-vezér mostani beszéde viszont már arról szólt, hogyan fogják megjavítani a világot.

Zuckerberg szerint 10 éven belül a Facebook hatalmas drónokkal viszi majd el az „internetet” a világ legeldugottabb térségeibe is.

A kiterjesztettvalóság- és a virtuálisvalóság-headsetek már nem olyan ormótlanok lesznek, mint most, hanem akár olyanok lesznek, mint egy szemüveg, akár olyan dizájnnal, mint amilyenek a Ray-Ban termékei. Ezeket használjuk majd a barátainkkal való kommunikációhoz.

Ráadásul mesterséges intelligencia fogja megkönnyíteni a vállalkozások és az emberek közötti interakciót.

Mark Zuckerberg egy kis drónal és az Oculus Rifttel (Fotó: Glenn Chapman / AFP)
photo_camera Mark Zuckerberg egy kis drónal és az Oculus Rifttel (Fotó: Glenn Chapman / AFP)

„A célunk olyan rendszerek építése, amik jobbak az érzékelésben, mint az emberek”

– mondta Mark Zuckerberg. Erre példa az a nemrég tesztelt technológia, ami látási zavarokkal küzdőknek automatikusan generált szöveggel magyarázza el, hogy mi látható egy adott képen.

A Facebook most leginkább az élő videós közvetítésekre koncentrál, ezeket itthon leginkább magyar rapperek használják kevés sikerrel, illetve Juhász Péter, az Együtt politikusa is több politikai akcióját közvetítette már élőben.

„Mindenkinek meg akarjuk adni a hatalmat ahhoz, hogy bármit megoszthassanak bárkivel" – mondta Zuckerberg, aki szerint 10 éven belül még több dolog zajlik majd a Facebookon a tévézéstől a kajarendelésig.

A következő 10 év legnagyobb kérdése a fentiek alapján nem az, hogy a Facebookon fogunk-e vásárolni, hanem az, hogy ki lesz képes rá, és ki lesz az, akinek már nem lesz erre pénze, miután a robotok elvették a munkáját. (Daily Dot, Buzzfeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.