Az FBI-nak sikerült feltörnie a San Bernardinó-i merénylő Iphone-ját

külföld
2016 március 29., 08:39
comments 403

Katarzis nélkül, de az Iphone-használók számára elég rémisztő hírrel ért véget az amerikai szövetségi állam és az Apple vitája:

az FBI visszavonatta azt a bírói végzést, amely egy Iphone feltörésére kötelezte az Apple-t, mert sikerült a cég segítsége nélkül is feltörni a San Bernardinó-i merénylő telefonját.

Vagyis az esetből nem lesz precedens, az amerikai bíróságnak egyelőre nem kell eldöntenie, hogy kötelezheti-e az állam a telefongyártókat arra, hogy szándékosan rontsák készülékeik biztonságát, csak azért, hogy az állam, ha úgy adódik, belenézhessen egy mobiltelefon tartalmába.

Ez jó hír: bár az FBI próbált nagyon úgy tenni, mintha egyedi eset lenne a kérés, a gyakorlatban képtelenség lett volna megoldani, hogy az Apple csak egy telefon feltörésében segítsen. Ugyanazt az eszközt, amivel egy telefont fel lehet törni, az összes, azonos operációs rendszert használó telefon feltörésére is használhatnák, vagyis

gyakorlatilag védtelenné váltak volna az Iphone-ok.

A rossz hír, hogy

gyakorlatilag védtelenné váltak az Iphone-ok,

mert az FBI nem merő jószándékból, vagy józan belátásból vonatta vissza az Apple-t kötelező bírói végzést, hanem azért, mert

egy harmadik fél segítségével sikerült feltörnie azt az Iphone-t, amit annyira fel akart törni.

Márpedig, az előzőekből kiindulva ez azt jelenti, hogy ezentúl bármelyik Iphone-t fel lehet törni. Az Apple épp ezért kérte, hogy az FBI ossza meg velük a technikai részleteket, hogy javíthassák a hibát - erre viszont kevés az esély, hiszen az FBI-nak pont az a célja, hogy a jövőben is hozzáférhessen a mobiltelefonokon tárolt adatokhoz. Csak hát, ha ők hozzáférnek, akkor akár olyanok is hozzáférhetnek, akik az FBI-val szemben nem bűnmegelőzési, hanem bűnelkövetési célból turkálnának a felhasználók adatai között. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.