Schiffer András kiperelné az Eximbank 16 milliárdos pályázatának dokumentumait

2016 április 14., csütörtök 9:06

Keresetet nyújtott be a bíróságra az LMP társelnök-frakcióvezetője az Eximbank pályázatának megismerhetősége érdekében, miután a pénzintézet vezérigazgatója jogszabályi indokolás nélkül megtagadta az adatkiadást.

Schiffer András szerint az állami pénzintézet tavaly novemberben hirdetett pályázatot alapkezelő szervezetek kiválasztására, mintegy 16 milliárd forint kezelésére. A pályázat december 9-én lezárult, de hivatalosan azóta sem tudható semmi a nyertesről, a jelentkezőkről vagy a pályázat részleteiről. A Forbes márciusban arról írt, hogy a kiírást a Rogán Antalhoz köthető GB&Partners hozta el.

Az Eximbank gyanús pénzügyeiről itt írtunk bővebben:

Schiffer még januárban adatkéréssel fordult a bank vezetéséhez, de Urbán Zoltán vezérigazgató szerinte „vicces” válaszában sok mindenről írt, pusztán a kérdéseire nem válaszolt. Bár az Urbán megadott egy internetes elérhetőséget az információk forrásaként, Schiffer András viszont cáfolta, hogy itt fellelhetőek lennének az adatok.

Elmondta, hogy az Eximbank és tulajdona a nemzeti vagyon része, így nyilvánossá kell tenni minden adatát. Ha ennek a későbbiekben sem tesz eleget a pénzintézet, közérdekű adattal visszaélés miatt tesz majd feljelentést.

Az LMP frakcióvezetője hangsúlyozta pártja álláspontját, miszerint minden állami pályázat dokumentációját és pályázatait nyilvánossá tennék. Bírálta az állami bankot, amelynek törvényben előírt feladata az ország exportképességének növelése, valamint a nemzetközi versenyképesség javítása lenne, ám kérdésesnek nevezte például azt, hogy a szintén hitelhez jutó Andrew G. Vajna televíziója hozzájárulna az export növekedéséhez.

Schiffer András kitért arra is, hogy bukhat az eddig hangoztatott államadósság-csökkentés is, ha az Eurostat álláspontjának megfelelően az Eximbank forrásállományát, hitelkihelyezését is hozzászámolják ahhoz. (MTI)