Csoda! Horn Gyula arca jelent meg egy lengyel jobboldali emlékművön

A Horn-csoda hírét Varsóban élő olvasónk, Geri osztotta meg velünk.

Április 10-én volt a hatodik évfordulója annak, hogy Lech Kaczyński lengyel köztársasági elnök és a lengyel politikai elit őt kísérő része Szmolenszknél repülőbalesetben meghalt. Ennek emlékére leplezték le Varsóban, a Plac Bankowyn, a Mazóviai Vajdasági Hivatal épületének udvarán a fent látható, sziklára szerelt domborműves emléktáblát.

Mint Geri írja, a határidő szoros volt, mindenképp el kellett készülniük április 10-éig. Ez lehetett az oka annak, hogy a portré a lengyel közvélemény felháborodására/nagy örömére egyáltalán nem hasonlít a közismerten kerek arcú, kedélyes fizimiskájú volt elnökre.

Geri magyar, ezért amint meglátta a művet a Markáns Arcú Ismeretlenről, már tudta is, mi történhetett a nagy sietségben:

Véletlenül valaki egy Horn-képet küldött a szobrásznak

Olvasónk némi hátteret is rajzolt az emlékmű mögé:

Jarosławnak (Jaroslaw Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke, a meghalt elnök ikertestvére) szívügye, hogy tele legyen az ország a katasztrófa és a testvére emlékműveivel. Elég komoly választóvonal a katasztrófa megítélése a kormányoldal és az ellenzék szimpatizánsai között. (Ehhez még annyi, hogy a táblán a felirat egy része így szól: "A haza szolgálatában esett el." ... érdekes, hogy hogy lehet elesni egy repülőgépszerencsétlenségben...mindenesetre a merénylet teóriát finoman sugallja...)

Mivel Horn Gyula még ellenfelei által is elismerten az egyik legkarakteresebb magyar politikus volt, a jelenségnek, sőt jelenésnek természetesen nagyon örülünk.

Örül a lengyel online közvélemény is, a fura emlékműből ugyanis ilyen verziókat tudnak pixelvarázsolni:

Visszamenőleg külön büszke vagyok arra, hogy pont Horn Gyula mert kekeckedni Jabbával!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.