Tarlós: Nem csak biciklis keménymagból áll Budapest lakossága

közlekedés
2016 április 15., 11:37
comments 426

Nem az eddigi kerékpáros fejlesztések visszavonásáról, hanem csak azok felülvizsgálatáról szól az a főpolgármesteri utasítás, ami a héten kiszivárgott a sajtóban. Erről Tarlós István főpolgármester beszélt szokásos pénteki sajtótájékoztatóján. Meg arról is, hogy szó nincs kiszivárogtatásról, inkább lopásról lehetne beszélni szerinte.

Biciklizőzés

A rendeletben szereplő javaslatokról itt írtunk korábban. Hogy ezekből mi fog végül megvalósulni, arról kevés derült ki pénteken, de Tarlós ismét összefoglalta, hogy azt nem tudja elfogadni, hogy a város közlekedésének szervezésekor a kerékpárosoké legyen az egyetlen szempont.

Mint elmondta, a Balázs Mór terv némi korrekciója jöhet majd most, de azt Tarlós megígérte, hogy olyan útszakaszokon, ahol van jelenleg legális kerékpározási lehetőség, ott maximum az egyirányú utcákba szemből beengedett kerékpáros felfestések legszélsőségesebb eseteit fogják megszüntetni.

Viszont a főpolgármester továbbra sem érti, mi értelme van a párhuzamos utaknak, azaz amikor egymás mellett fut egy járdán elkülönített bicikliút és a buszsávban is van felfestett biciklis piktogram. Ilyen van például a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Margit hídon is, és ezek felülvizsgálatára valóban sor kerülhet szerinte, de döntés még nincs.

A döntéshez a főváros felmérést fog még készíteni, amiben biciklisek mellett autósokat, gyalogosokat és buszsofőröket is meg akarnak majd kérdezni.

Vitézizés

Tarlós hosszas felvezetés után tért rá a lényegi mondanivalójára, előtte részletesen foglalkozott Vitézy Dáviddal, illetve az elmúlt napokban a tervezett változások miatt tiltakozó kerékpáros szervezetek vezetőivel. Vitézyről többek között elmondta, hogy 2012 óta gyakorlatilag szó nélkül eltűrt egy gyerekes piszkálódást a részéről, most viszont felidézett egy csütörtöki rendezvényt, ahol a holland nagykövet társaságában beszélt a kerékpárellenes visszafejlesztésekről, és ezt már nem tudta reakció nélkül hagyni.

Ráadásul a csütörtöki vita egy épületben volt a liberális párt irodájával, és ott működik a Tütü bár nevű nightclub is, ez pedig olyan tény volt, amitől nagyon nehezen tudott elszakadni a főpolgármester.

Nem egy mindenhonnan elcsapott, sértődött, egy bezárt múzeumot vezető közgazdász fogja egy nightclubból meghatározni, hogy milyen lesz Budapest közlekedése, üzent Vitézynek Tarlós. Az szemmel láthatólag nagyon tetszett Tarlósnak, hogy Vitézy jelenleg a Liget-projekt miatt bezárt Közlekedési Múzeum igazgatója lett, miután távozott a BKK éléről, a kétórás tájékoztató során végig múzeumigazgatóként hivatkozott rá.

Tarlós kitért arra is, hogy a sajtó egy része előszeretettel beszél az elmúlt évek biciklis fejlesztései nyomán BKK-s fejlesztésekről, de valójában a Vitézy vezette szervezetnek se pénze, se döntési kompetenciája nem volt, ők csak lebonyolították azokat a programokat, amik a fővárosi fejlesztési tervben szerepeltek.

Lopásozás

A főpolgármester beszélt arról is, hogy az utasításának a felbukkanása a sajtóban nem egyszerű kiszivárogtatás volt, hanem egy munkaanyagnak a kilopása a Városházáról. Nem először történt ilyen, és feljelentést ugyan nem tervez tenni, de saját politikai közösségének fel fogja vetni, hogy ez történik. A másik, amit sérelmezett Tarlós, hogy nem egyszerűen kilopták az utasítást, de át is értelmezték, és ebben az új értelmezésben jelent már meg a sajtóban.

Tarlós szerint fejlesztéseket ígértek a budapesti kerékpárosoknak, nem pedig káoszt vagy felfordulást, a fejlesztések pedig jöttek is, 2010 és 2015 között összesen 37 volt belőlük, 2016 és 2019 között pedig 29 fejlesztési program várható. A főpolgármester szerint egy infantilis szűk keménymag vezeti félre jelenleg a szerény bicikliseket, de nem kell ezeket a felmerült elképzeléseket rögtön a legnegatívabb színben felfogni.

Vagdalkozósozás

Szerinte semmi rendkívüli nincs abban, hogy egy évekkel ezelőtt elindított szemléletváltás eddigi eredményeit most felülvizsgálják, és ha úgy találják, változtatnak a dolgokon. Ezt pedig biztos nem fogja befolyásolni, hogy a Tütü nightklubban összegyűlő preventív vagdalkozó hisztériázók mit szólnak mindehhez, mondta még el Tarlós.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.