2025-re teljesen betiltanák a nem elektromos autókat Hollandiában

környezetvédelem
2016 április 17., 11:29
comments 273

A készülőben lévő javaslat szerint tíz év múlva tilos lenne benzinnel vagy gázolajjal működő járműveket forgalmazni az országban. Pedig a lakosság számához mérten Hollandia már most is a második helyen áll az egy főre jutó elektromos járművek számában, Norvégia mögött.

De a teljesen elektromos járművek ezzel együtt is csak a piac 1,4 százalékát teszik ki. A holland alsóház többsége támogatja a javaslatot, amiből most készülhet egy ütemezési terv és megvalósíthatósági tanulmányok.

A holland gazdasági miniszter, Henk Kamp egy 3D-nyomtatóval készült biciklin (AFP PHOTO / ANP / Remko de Waal)
photo_camera A holland gazdasági miniszter, Henk Kamp egy 3D-nyomtatóval készült biciklin (AFP PHOTO / ANP / Remko de Waal)

Természetesen a 2025 előtt vásárolt benzines és gázolajas autókra nem vonatkozna a tilalom, azok működhetnének tovább addig, amíg bírnak. De újat belőlük nem lehetne többet vásárolni.

Vannak az ötletnek persze kritikusai is, konzervatív képviselők szerint a terv nem tűnik reálisnak, és a gazdasági miniszter, Henk Kamp is arról beszélt, hogy a terv túl ambiciózus, és jó ha 2025-re az autóforgalom 15 százaléka fog teljesen elektromos autókból állni. Az is igaz, hogy Hollandiában, épp valószínűleg a klímaváltozás hatásainak való nagyobb kitettségük miatt is, nagyon komolyan veszik a fosszilis energiahordozók visszaszorításának fontosságát és a megújuló energiaforrások térnyerését. Az országban jelenleg is dolgoznak egy száz százalékosan szélenergiával működő vasútvonalon és elkezdtek nappaneleket elhelyezni az utakra is. (Science Alert, Fusion)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.