Dudás azt mondja, amatőr hibát követett el (de kajakra!)

2016 április 19., kedd 17:54
169

Amatőr hibát követtem el, nagyon felelőtlen dolog volt, amit tettem – mondta a világbajnok kajakos Dudás Miklós, akiről kedden derült ki, hogy doppingvétségen érték.

„Tegnap kaptam a telefont a szövetségtől, hogy az edzőmmel együtt menjünk be a Magyar Olimpiai Bizottságba. Ott már várt Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, aki közölte velünk a rossz hírt. Teljesen ledöbbentem” – mondta az M1-nek a 25 éves sportoló.

Dudás Miklós szervezetében a tavalyi, bakui Európa Játékokon leadott mintája alapján bukkantak tiltott hormonkészítmény nyomaira, ahogy most elmondta, szintetikus tesztoszteronra. A viadal előtt hetekig Sevillában edzőtáborozott, és – mint mondta – egy hosszú edzőtáborozás alkalmával előfordul, hogy kifogy valamilyen táplálékkiegészítőből, ezúttal is ez történt.

„Amatőr hibát követtem el. Ellenőrizetlen helyről, ellenőrizetlen táplálékkiegészítőt vettem. Egyszerűen egyedül bementem egy spanyol boltba, és megvettem egy spanyol feliratú terméket. Nagyon felelőtlen dolog volt, amit tettem”

– mondta Dudás Miklós, aki a 2014-es moszkvai világbajnokságon a 4x200-as váltó tagjaként aranyérmes lett. 16 éve kajakozik, és ez idő alatt soha semmit nem találtak a szervezetében, nem is használt soha tiltott szert – mondta.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) közleményben számolt be arról, hogy a versenyző az Európa Játékokon adta le azt a mintát, ami alapján megállapították a doppingvétséget. Dudás aranyérmet nyert Bakuban. Az MKKSZ közleményéből kiderül, hogy Dudás ezen kívül tavaly további három doppingvizsgálaton esett át, de mindegyik negatív eredménnyel zárult, viszont a folyamatos ellenőrzések során gyanússá vált, hogy a sportoló tesztoszteronszintje ingadozik, éppen ezért a versenyen levett mintát idén célirányosan újravizsgálták, így találták meg a szervezetében a tiltott szert.

„Az úgynevezett biológiai útlevelem miatt buktam le” – mondta Dudás Miklós.

A londoni olimpián K-1 200 méteren 6. sportoló versenyzői engedélyét és kerettagságát azonnali hatállyal felfüggesztették, a MOB pedig megvonja tőle az élsportolóknak járó Gerevich-ösztöndíjat, az edzője, Pál Zoltán pedig kikerül a MOB kiemelt edző programjából.

Dudás Miklós elmondta, hogy egyelőre még nem gondolkodott a jövőn, de „próbál talpon maradni”. A közelgő válogatókon egyesben, és Horváth Bencével párosban is szerette volna kivívni az olimpiai indulás jogát.

„Természetesen a párostársam is össze van törve. Szeptember óta együtt készültünk, sülve-főve együtt voltunk, és most nagyon dühítő, hogy meg se próbálhatjuk megmutatni, mit tudunk” – mondta Dudás Miklós, aki szerint a mostani eset legnagyobb tanulsága, hogy „okosabbnak kell lenni”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt