Juncker szerint egyre több európai állampolgár fordul el az EU-tól

eu
2016 április 19., 19:21
comments 222

Egyre több európai állampolgár fordul szembe az „európai projekttel”, mert az EU túlságosan sok részébe avatkozott bele a magánéletükbe – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az – egyébként nem az EU-hoz tartozó – Európa Tanács strasbourgi találkozóján.

Jean-Claude Juncker szerint ezeken a területeken a nemzetállamok jobban boldogultak volna. Azt is mondta, hogy sokan azért „fordulnak el az EU-tól”, mert az „már nem elég vonzó nekik”.

Juncker szerint hiba volt, hogy a bizottságok ennyire beleavatkoztak az emberek életébe, és a jövőben ezt a beavatkozást igyekeznek a minimumra szorítani.

Azt is mondta, hogy a csökkenő születési arány és a romló gazdasági lehetőségek azt jelentik, hogy Európa tekintélyt vesztett a világban: míg a kontinens egy évszázada a világ lakosságának 20 százalékát adta, addig 21. század végére az európai lakosság a világénak a 4 százaléka sem lesz.

A menekültválság és az ISIS terrortámadásai miatt az EU nagyon nehéz időket él – mondta Juncker, aki szerint lehet, hogy az európai eszmék romba fognak dőlni, ha a problémákra egyre többen kívánnak majd európai helyett nemzeti megoldásokat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.