Milyen a jó tanár? Milyen a jó diák? Létezik egyáltalán ideális iskola?

2016 április 20., szerda 18:14
125

Tudás, tudásszerzés, iskola, tanulás, intelligencia, 21. századi iskola

- ezekkel a kulcsszavakkal indult a Tanközlöny, egy csapat budapesti gimnazista több délutánt felőrlő munkája, egy különleges kiadvány az oktatásról.

Arról szól, mit gondolnak a diákok az oktatásról. A kiadvány külön érdekessége, hogy magyar és külföldi iskolába járók is megszólalnak benne. Mit szólnak a kísérleti tankönyvekhez, hogyan élik meg a számonkéréseket, és mit gondolnak, gyomorgörcsük lesz-e már az iskola gondolatától is?

Szóval egy tucatnyi középiskolás és néhány felnőtt készített egy kiadványt, ami tökéletesíti mindazt, amit én két hónappal ezelőtt egyetlen rajzzal próbáltam összefoglalni. A Tanközlönyben annál az egyetlen rajznál ezerszer pontosabban és hatásosabban benne van minden, amiről az elmúlt hónapok tüntetései, polgári engedetlenségi akciója és a mai sztrájk szóltak.

Pedig nem tegnap készítették, hanem már fél éve dolgoznak rajta, és nem azért csinálták, hogy összefoglalják az eseményeket.

A tranzit.hu és három művészeti szakember még hónapokkal ezelőtt indított egy kezdeményezést: olyan délutáni szakkört akartak létrehozni egy gimiben, ahol a diákok megfogalmazhatják, mi a véleményük az oktatásról és hogyan lehetne jobb. A projekt végére azt remélték, hogy az egészből majd kikerkedik valamilyen konklúzió, a diákok valamilyen művészeti alkotásban összegezhetik gondolataikat.

Tanközlöny

A szakkör neve, ahol ezen gondolkodtak és erről beszélgettek, Szerda du. lett, az ott folyó munkából pedig elkészült a Tanközlöny, az elmúlt hónapok oktatásügyi eseményeinek 36 oldalas bibliája.

"Egy használt alternatív tankönyvet szerettünk volna létrehozni, a rendes tankönyvek kifigurázásaként. A kék tankönyvi szöveg, a piros a véleményünk, kritika, a fekete pedig öncenzúra, kiegészítés, megjegyzés, reflexió egymás cikkeire"

A Tanközlöny csodálatos kiadvány, szinte azt kívánom, bárcsak újra gimis lennék, mert lenne mit olvasnom holnapután péntek reggeli dupla kémialaboron sunyiban. Pontosan azokkal a dolgokkal van teli, amiket egy jelenlegi oktatási rendszerben görnyedő diák olvasni akar, amit mindenki gondol.

Tanközlöny

De a Tanközlöny nemcsak a gimiseket akarja megszólítani, hanem

"Mindenkit. Ez (a) Tankönyv Mindenkinek. Hisz mindenkit érint ez a kérdés, minket diákokat, a tanárokat, a jövő generációját. A Tanközlöny azoknak szól, akik látják az összefüggéseket, és tovább gondolkoznak"
Csütörtök este hatkor a Lumen kávézóban az alkotók szeretettel várnak mindenkit a Tanközlöny bemutatóján.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt