Dunára néző erkélyt kezdtek építeni Orbánnak a Várban

Budapest
2016 április 21., 06:59
comments 459

Megközelíteni nem lehet, alulról a fák kitakarják, de kicsit lentebbről látszik, hogy nekiálltak a Várban a Karmelita-kolostor átalakításának. Ebbe és a mellé felhúzott új épületbe költözik majd a Miniszterelnökség és itt lesz Orbán Viktor dolgozószobája is.

Az épület első emeletén lesz a miniszterelnöki munkahely, a Dunára néző részen. Eddig itt nem volt erkély, most már lesz. Egy építészfórum szúrta ki, hogy hét ablakot már ki is bontottak, nem lesz kicsi az új erkély.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Közelebbről:

Teljesen érthető, hogy ilyen panoráma átalakításra csábítja az embert. A szomszédos Sándor-palotában az államfő rendre ki is kíséri a teraszra a vendégét.

photo_camera Áder János Christa Markwaldert, a svájci Szövetségi Gyűlés elnökét nyűgözi le a Sándor palotából látható panorámával. A háttérben ott épül a miniszterelnöki erkély. Fotó: MTI

Orbán, ha nagyon akar, akár most is tud erkélyen vendéget látni a parlamentben, csak a látványt időnként kitakarja egy nagy orosz zászló:

A Karmelita-kolostorban ennél sokkal nagyobb zászló kéne a látvány megzavarásához.

L. Simon László, várátalakaításért felelős államtitkár korábban azt nyilatkozta, hogy

„luxus az, hogy a Vár legszebb panorámával rendelkező épületében a Várgondnokság Kft. technikai személyzete üljön”.

Ugyanakkor a várfoglalós projektben eddig azt hangoztatták, hogy mindent a Hauszmann Alajos idején érvényes állapotnak megfelelően akarnak átalakítani. Maga Orbán is megfogalmazta pár hete Tatabányán, hogy mi a kormány alapvetése történelmi épületek felújításánál: minden legyen úgy, ahogy régen volt, semmi átalakítás:

link Forrás

Ehhez képest a soha nem létezett erkély újdonság az épületen, de a jelek szerint a miniszterelnöki dolgozó más megítélés alá esik.

A Karmelita-kolostor is része a világörökséggé nyilvánított Duna-partnak. A legkisebb változtatásnál is egyeztetni kell az Unescóval. Hogy ez most megtörtént-e, arra várjuk a választ.

Azt is érdemes felidézni, hogy Orbán eredetileg a pazar erkélyes Sándor-palotába akart beköltözni, de mire felújították az épületet 2002-ben, addigra a Fidesz elveszítette a választást. A szocialisták pedig inkább az államfőt ültették be a Sándor-palotába.

Arról továbbra is hallani, hogy Orbán nem adta fel a Sándor-palotát, az erkély mindenesetre javíthajta a Karmelita kolostor esélyeit, hogy a felújítás után röviddel nem ürül ki az épület, hogy a Miniszterelnökség átpakoljon a szomszédba.

A Miniszterelnökség Várba költözéséről L. Simon annak idején azt mondta:

„Sokba fog kerülni, de mindannyiunk örömét fogja szolgálni.”  

A Miniszterelnökség új helyének kialakítása legalább öt, más források szerint mindennel együtt húszmilliárd forintba kerül. Ezen felül a Várba költözik még a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium is. A Vár átalakítása, vagyis teljes Hauszmann-terv a Lovarda, a főőrségi épület és a Stöckl-lépcső visszaépítésével, a Csikós udvar és a Palota részleges felújításával, a minisztériumokat kiszolgáló mélygarázsok építésével, akadálymentesítéssel, a Nemzeti Galéria, a Széchényi könyvtár kiköltöztetésével legalább 200 milliárd forirntba kerülhet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.