Félmillió dízelautóját vásárolhatja vissza a VW az Egyesült Államokban

külföld
2016 április 21., 04:18
comments 39

A Reuters értesülései szerint megállapodásra jutottak a VW és az amerikai hatóságok az emissziós botrányban:

a cég elkerülheti a több milliárd dollárra saccolt büntetést, ha visszavásárolja az Egyesült Államokban eladott csaknem félmillió dízelüzemű autóját.

A hírügynökség értesülései szerint a megállapodást csütörtökön a San Franciscó-i szövetségi bíróságon véglegesíthetik. A VW a botrányban érintett, a hivatalosnál megadottnál valójában sokkal szennyezőbb, a teszteken csak trükközéssel átjutó kétliteres dízelmotorral szerelt autóit fogja visszavásárolni.

Ez gyakorlatilag az összes, 2009 óta értékesített dízeles Jettát, Golfot és Audi A3-ast jelenti. A szintén a megengedetnél szennyezőbb, 3 literes dízelmotorral szerelt 80 ezer autót, köztük a Porsche és az Audi terepjáróit viszont nem érinti a megállapodás.

A VW emellett még valamilyen kompenzációt is fizet a visszavásárolt autók tulajdonosainak, erre a Reuters értesülései szerint önmagában egymilliárd dollárt szánnak. Emellett, ha az amerikai hatóságok elfogadják a megoldást, a Volkswagen meg is szerelné a szennyező motorokat.

A megállapodás alapján az autók tulajdonosainak két évük lesz eldönteni, hogy a javítást vagy a visszavásárlást választják. Bármelyik mellett döntenek, kompenzációra is jogosultak lesznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.