Tiltakoznak a kőbányai kutyások, amiért az önkormányzat pórázon sem engedne kutyákat a nagyobb parkokba

ÁLLAT
2016 április 21., 14:05
comments 299

Június 1-jén új szabályok lépnek életbe a X. kerületben:

nagyon megszívják a kőbányai kutyatartók.

Az önkormányzat még tavaly decemberben fogadott el egy határozatot, ami a kerület 9 nagy parkjának nagyobb részéből idén nyártól kitiltja a kutyákat, de úgy, hogy még pórázon sem vezethetik be őket a gazdáik.

A kerület kutyatartói tiltakoznak, az önkormányzat pedig azzal védekezik, hogy a kitiltás mellett annyi bekerített kutyafuttatót épít, hogy ihaj. Kovács Róbert, a kerület fideszes polgármestere 90 ezer négyzetméternyi kutyafuttatót ígér, és azt mondja, hogy a tiltással sújtott parkokban is kialakítanak kutyás területeket, ahol póráz nélkül lehet majd sétáltatni. A gond csak az, hogy eddig sehol nem mutatták be a hivatalos terveket a parkok felosztásáról a kutyások és a nem kutyások között.

Egyeztetünk, de minden úgy lesz, ahogy mi akarjuk

Decemberben azt mondta az önkormányzat, hogy a kutyák kitiltásáról szóló szabály azért csak június 1-jén lép hatályba, mert addig a hatóságok és a kutyatartók felkészülhetnek az alkalmazására, az önkormányzat pedig egyeztet a helyi civilekkel és kutyás szervezetekkel. Egyeztetések valóban voltak, még egy Kerületi Kutyás Kerekasztalt is összehívtak, viszont az önkormányzat a tiltakozás ellenére sem volt hajlandó módosítani a rendeleten.

A kerületi kutyások két szervezetet is alapítottak az érdekeik képviseletére, ezek közül az egyik, a Kőbányai Kutyások Érdekvédelmi Civil Társasága (KőKutya) április 23-ra közös tiltakozást szervez, amiért az önkormányzat nem foglalkozott a javaslataikkal. Közleményük ben azt írják, hogy

„Az önkormányzat tervei szerint több parkból teljes egészében kitiltják a kutyákat, míg a nagyobb parkokban, a beérkezett javaslatokhoz képest is kisebb területek kerülnek kijelölésre, ahol kutyával lehet tartózkodni.”

Esetleg a betonon, pórázzal

Jelen állás szerint ez az a 9 park, aminek a nagyobb részébe pórázon sem lehet júniustól bevinni a kutyákat:

A szabály szerint a kutyatulajdonosok a számukra kijelölt útvonalon megközelíthetik a nagyobb parkokban kialakított futtatókat pórázon vezetett kutyákkal, majd a futtatókban levehetik a pórázt.

A polgármester áprilisban egy Facebook-kommentben azt írta, hogy a parkok szilárd burkolatú útjain pórázzal június után is lehet majd kutyát vezetni, ez viszont a kutyáknak pont nem túl jó, hiszen nyáron a meleg miatt nem tudnak hosszú ideig sétálni a felforrósodott burkolaton, télen pedig a burkolaton lévő só marja a mancsaikat.

A kutyafuttatókba terelés ellen pedig azért tiltakoznak a gazdák, mert a kis- és nagytestű, más-más habitusú kutyákat így nehezebb lesz távol tartani egymástól, ráadásul a kölykök védelme és tanítása is sokkal körülményesebbé válik.

Az önkormányzat szerint a kutyások inkább örüljenek az új szabálynak

Az önkormányzat szerint azért volt szükség a rendeletükre, mert sok panasz érkezett hozzájuk az olyan kutyatulajdonosok miatt, akik nem szedik fel a kutyaszart, hagyják, hogy gödröt ásson a kutyájuk a parkban, és nem tudják megfelelően kordában tartani az állatukat. Sőt, a kerület előállt egy statisztikával is, ami szerint a helyi kutyák 80-90 százaléka nincs beoltva sem, azt mondják, hogy csak 1625 regisztrált kutya van a kerületben, de szerintük 12-13 ezer is élhet a lakásokban. Kérdéseinkre az önkormányzatnál azt mondták, hogy ez a becslést a kerületi állatorvosok és a lakók jelzéseiből jött össze, meg abból, hogy a köztereken „számos” chip nélküli és/vagy nem beoltott kutyát észleltek már.

A kerület vezetése ráadásul úgy állítja be az új szabályozást, mintha ez ajándék lenne a kutyásoknak.

Arra hivatkoznak, hogy a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 2010-es kormányhatározat eleve megtiltja, hogy a városban, közterületen, a kijelölt kutyafuttatókon kívül póráz nélkül szaladgálhassanak a kutyák. Ehhez képest a X. kerület most ad a kutyásoknak 90 ezer négyzetméternyi futtatót, ahol szabadon sétáltathatnak.

A legszörnyűbb az egészben, hogy ez az érvelés tulajdonképpen helyes: a 2010-es kormányhatározat valóban megtiltotta, hogy a városi parkok többségében a futtatókon kívül póráz nélkül rohangálhassanak a kutyák, csak a legtöbb kerületben eddig ilyesmiért nem bírságolták a gazdákat.

photo_camera Póráz nélkül, futtatón kívül rohangáló, azaz jogszabályt sértő kutyák a Normafán 2014 decemberében (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Kérdéseinkre a kőbányai önkormányzatnál is ezt mondták:

„Sajnálatos módon általános, hogy a kutyákat – jogszabálysértő módon – póráz nélkül sétáltatják mindenfelé a közterületeken. Az Önkormányzat Közterület-felügyelete ezt a magatartást ezidáig kivételes esetben büntette, legtöbbször a szabálysértést figyelmeztetés alkalmazásával szankcionálta.”

Viszont közölték azt is, hogy júniustól sokkal szigorúbbak lesznek a kutyafuttatókon kívül, szabadon sétáltatott kutyák gazdáival szemben, ők akár 200 ezer forintos bírságot is kaphatnak. Ugyanennyire büntethetik azokat, akik pórázon tartott kutyával a tiltott területekre merészkednek, vagy egyszerűen letérnek valamelyik tiltott park szilárd burkolatú járdájáról a fűre.

A kerület 0,3 százaléka

Az önkormányzat szerint jelenleg nagyjából 20 ezer négyzetméternyi kutyafuttató van a kerületben, ebből csinálnak júniustól 90 ezer négyzetmétert úgy, hogy több parkot megosztanak a kutyások és a nem kutyások között. A polgármester egyik fő érve, hogy 90 ezer négyzetméternyi kutyafuttató semelyik kerületben nincsen Budapesten. Viszont az is tény, hogy a többi kerületben nem nagyon csesztetik azokat a gazdákat, akik a nagyobb parkokban póráz nélkül sétáltatnak. Ráadásul a 90 ezer négyzetméter Kőbánya teljes területének kevesebb, mint 0.3 százaléka.

Tehát a kutyák az otthonukon kívül összesen a kerület kicsit kevesebb mint 0,3 százalékában lehetnek szabadon.

Ennél nagyobbak azok a területek, ahonnan teljesen ki vannak tiltva, még akkor is, ha pórázon vannak.

Sok kőbányai kutyatartó abban reménykedik, hogy a X. kerület legnagyobb parkjában, a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő Népligetben meg a Kőbányával határos kerületek parkjaiban ezután is póráz nélkül sétáltathatnak. A gond csak az, hogy a 2010-es kormányrendelet alapján ezekben a parkokban is tilos póráz nélkül kutyázni. Aki ezt teszi, az tulajdonképpen most is szabályt szeg, csak a legtöbb kerületben ezt nem büntetik.

A kőbányai kutyatartók pont ezért főváros többi kerületéből is várják a kutyásokat az április 23-án, 9:30-kor az Óhegy-parkba tervezett, közös sétáltatásra. Azt a kőbányai civil szervezetek is elismerték az önkormányzattal folytatott egyeztetéseken, hogy vannak felelőtlen és az együttélés szabályaira nem adó gazdák. Őket azonban anélkül is lehetne büntetni és nevelni, hogy a felelős kutyatartók életét is megkeserítsék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.