Néha a GVH is meglepődik, milyen béna trükkökkel próbálják meg átverni őket

A Gazdasági Versenyhivatal ellenőrei rajtaütésszerű, helyszíni ellenőrzést tartottak a VIKUV Zrt. és a GEO-SIVO Kft. székhelyén, mert azt gyanították a cégekről, hogy előre felosztották egymás között a közbeszerzési eljárások egyes tendereit. A két cég ellen tavaly november 24-én indítottak versenyfelügyeleti eljárást.

Az ellenőrzésre az egyik cég vezetője sem számított. A VIKUV Zrt. vezérigazgatója azt próbálta beadni a GVH ellenőreinek, hogy éppen nincs nála a laptopja, miközben az a hátizsákjában lapult.

A másik cég, a GEO-SIVO Kft. ügyvezetője pedig azt hitte, az egészet megúszhatja, ha a saját gépe helyett egy másikat ad átvizsgálásra a GVH-nak. Az egyik vezércsel sem jött be túlzottan.

Az ellenőrök megállapították, hogy mindkét cégvezető tudatosan próbálta félrevezetni a GVH vizsgálóit, és a bizonyítékokat elrejteni a versenyhivatal elől. Magatartásuk kifejezetten a hatóság megtévesztését célozta.

A GVH a VIKUV Vízkutató és Fúró (VIKUV) Zrt.-re az előző évi árbevétel alapján a maximálishoz közelítő, 10 millió forintos, a GEO-SIVO Építőipari, Környezetvédelmi Tervező és Kivitelező (GEO-SIVO) Kft.-re pedig a maximális, 542 340 forintos bírságot szabta ki, mivel a vállalkozások szándékosan rosszhiszeműen jártak el az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatkor. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.