Portugália kiadja Olaszországnak az ex-CIA-ügynököt, aki 2003-ben Bush parancsára segített elrabolni egy egyiptomi vallási vezetőt

külföld
2016 április 22., 19:23
comments 80

Sabrina De Sousa korábban CIA-ügynökként dolgozott, főleg Olaszotszágban. Az olasz hatóságok azonban egy ideje körözik, mert a vádjaik szerint a nő még ügynökként, 2003-ban részt vett egy egyiptomi vallási vezető, az Abu Omar néven ismert Osama Musztafa Hasszán Naszr elrablásában.

Abu Omart az olasz ügyészség szerint George W. Bush akkori amerikai elnök parancsára rabolták el, és egy Olaszországban lévő amerikai légibázisra vitték. Innen az amerikai hadsereg egyik német bázisára szállították, majd vissza Egyiptomba, ahol Abu Omar vallomása szerint megkínozták. Ennél több nem nagyon derült eddig ki az ügyről, ugyanis a 2003-as akták nagyobb része a mai napig titkos.

Sabrina De Sousa ebben az időben diplomatának álcázva a CIA-nak dolgozott, csak 2009-ben vonult vissza. Ekkor megszűnt a diplomataként élvezett mentelmi joga is, az olasz hatóságok pedig eljárást indítottak ellene. Az ügynök tagadta, hogy részt vett volna az emberrablásban, és hogy bármi törvénytelent követett volna el. Minden esetre, az eljárás elől menekülve visszaköltözött az Egyesült Államokba.

Távollétében ítélte az olasz bíróság.

A most 60 éves ex-ügynök azonban portugál-amerikai kettős állampolgár, és családjának egyik fele Portugáliában él. Egy ideje ide is költözött, hogy közelebb legyen hozzájuk.

Nem számított arra, hogy a portugál hatóságok elkapják az ellene kiadott olasz körözés alapján. Olaszország kérte is a nő kiadását, amit a portugál bíróságok rendre jóvá hagytak. A nő és ügyvédje azonban minden döntés után fellebbeztek.

Az ügy most jutott el a portugál alkotmánybíróságig, ami elutasította Sousa fellebbezését. Így május 4. után indulhat is a kiadatás.

Sousa Olaszországban már minden fellebbezési lehetőségét kimerítette a még 2009-ben elindított eljárásban, ezért nem világos, hogy ha megérkezik Olaszországba, akkor el tudja-e érni, hogy újratárgyalják az ügyét, vagy rögtön börtönbe kell-e vonulnia. Ha az utóbbira kerül sor, akkor legalább 4 évig börtönben lesz.

Egy olasz bíróság egyébként 2013-ban elítélte CIA által 2003-ban elrabolt Abu Omart is terroristatevékenységért. Ő hat évet kapott, de szintén meglépett az ítélet elől. Azóta is Egyiptomban van. (NYT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.