Romániát kizárták az Eurovíziós Dalfesztiválról

media
2016 április 22., 10:41
comments 70

4,5 milliárd forinttal tartozik a román köztévé az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének. Az adósságát határidőre sem rendezte, ezért kizárták az Eurovíziós Dalfesztiválról.

A román fellépő, Ovidiu Anton már a svéd szervezőkkel próbált a május 12-i elődöntőre. Nemhogy nem indulhat, de a román tévé nem is adhatja a versenyt.

Dan Suciu, a román kormány szóvivője pénteken elmondta, hogy a kabinet nem találta meg a törvényes módját a pénz átutalásának, ugyanis ha a kormány kifizette volna az adósságot, megsértette volna a versenyszabályokat, és más televíziók emiatt feljelentik.

A román köztelevízió adósságai az EBU-val szemben 2007 óta halmozódtak fel. A szövetség  közölte, hogy 2010 óta többször próbáltak tárgyalni a román féllel a tartozás rendezéséről, sikertelenül. Az EBU az európai közszolgálati műsorszolgáltatók ernyőszervezete, amely 56 ország 73 televízióját és rádióját foglalja magában.

Tavaly év végén a román tévének összesen 689 millió lej (47,7 milliárd forint) adóssága volt, aminek nagy részét a társadalombiztosítási járulékok tették ki. Márciusban felmerült, hogy csődvédelmi eljárás alá helyezik az intézményt, de a román pártoknak nem sikerült megegyezniük erről, mi több az intézménynek jelenleg vezérigazgatója sincs, miután a parlament az elmúlt hetekben két jelöltet is elutasított.

Irina Radu, a TVR legutóbbi vezérigazgatója pénteken úgy nyilatkozott, hogy az EBU döntése nyomán a román televízió elveszíti a 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpia kizárólagos közvetítési jogát is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.