Az EU egységes feketelistát vezetne az adóparadicsomoról

külföld
2016 április 23., 04:16
comments 63

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei megállapodtak arról, hogy nyár végéig összeállítanak egy egységes listát azokról az országokkal, amelyek nem hajlandóak együttműködni adóügyekben. Az Európai Bizottság azt ígéri, hogy a listára felkerülő államok szankciókra számíthatnak, hacsak nem hajlandóak változtatni.

A lépéshez a lökést a Panama-iratok kiszivárogtatása adta meg, amelyekből kiderült, milyen hatalmas jövedelmek után sunnyogják el az adózást az európai politikusok és üzletemberek. Igaz, már a Panama-botrány kirobbanása előtt is felmerült, hogy szükség lenne egy egységes listára a nem együttműködő országokról, csak eddig mindig akadt olyan tagállam, amelyik ezt megvétózta.

Jelenleg a 28 uniós tagállamnak 28 különböző listája van az adóparadicsomokról, és mindegyik saját hatáskörben döntötte el, hogy melyikek ellen hoz szankciókat. Az EU azt is tervbe venne, hogy fellép az olyan pénzintézetek és adótanácsadók ellen, amelyek abban nyújtanak segítséget az ügyfeleinek, hogyan rejtsék el leghatékonyabban a vagyonukat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.