A VS újságíróit is meglepte, hogy félmilliárdot kaptak Matolcsy alapítványaitól

Tegnapelőtt kiderült, félmilliárd forint támogatást kapott az MNB alapítványaitól a VS. A pénzt a főszerkesztő szerint pályázati úton nyerték, de egészen nyilvánvaló, hogy senkivel nem kellett versenyezniük, nem szakmai alapon osztották a pénzt. A VS újságírói közleményt adtak ki, amiben azt írják, ők minderről nem tudtak, a továbbiakban pedig a pénzügyeik transzparens kezelését kérik a kiadójuktól:

"Az MNB alapítványai által közzétett adatok minket is megleptek és megdöbbentettek. Hogy vannak támogatott projektek, azt csak az azokban résztvevő újságírók egy része tudta, de ezek nagyságrendjével ők sem voltak tisztában, mint ahogy azzal sem, hogy több alapítványtól is érkezik pénz.

A munkánkat éppen ezért mindez nem befolyásolhatta. A vs.hu minden cikkét, beleértve a támogatott projekteket is, vállaljuk. A cikkek tartalmába, beleértve a támogatott projekteket, senki nem szólt bele, és ezt nem is lennénk hajlandók elfogadni. Ezt megerősítendő, az elmúlt 24 órában a tulajdonostól garanciát kértünk a jövőbeni tartalmi függetlenségünkre is, amit meg is kaptunk.

A kiadó pénzügyei nem tartoznak a szerkesztőségre, de az átláthatóságért küzdő újságírókként nem tudunk egyetérteni azzal, hogy tudtunkon és az olvasóink tudtán kívül kapott támogatásokat. Ennek megfelelően a továbbiakban kérjük a kiadótól ezeknek a transzparens kezelését"