Kis szökőkút csobog majd Orbán erkélye alatt

Budapest
2016 április 25., 09:57
comments 240

Pici tereprendezés is lesz a Várban, a Karmelita-kolostor előtt, hogy Orbán vendégei ne csak a távolban csodálhassák meg a panorámát. Ez van most:

photo_camera Forrás: Google Maps

Elkértük a Miniszterelnökségtől a látványterveket, de valamiért az épület másik oldalát kaptuk meg, talán mert ott kisebb az erkély és emberek is sétálnak majd alatta.

photo_camera Ez nem az az erkély Forrás: Miniszterelnökség

Hiába kértük, nem kaptuk meg a megfelelő látványtervet.

Viszont a Népszabadságban megjelent az a rajz, amin tényleg az AZ ERKÉLY látható, ha nem is teljes hosszában, mert hét ablaknyi hosszú lesz, és aligha lehet majd odamenni integetni.

photo_camera Forrás: Népszabadság

A szökőkutas park vadonatúj lesz.

Nemcsak a Miniszterelnökségnél voltunk sikertelenek, a Forster Központ is visszadobta azokat a kérdéseinket, amik arra vonatkoztak, hogy egyeztettek-e az Unescóval a világörökségi védelem alatt álló panoráma megváltoztatásáról.

A Forster Központ feladatai között olvasható ez:

„Világörökség. A hazai világörökségi helyszínek megóvása, fenntartása és népszerűsítése érdekében a Forster Központ közreműködik az UNESCO Világörökség Egyezmény végrehajtásában. Kapcsolatot tart a párizsi UNESCO-központtal, részt vesz nemzetközi munkacsoportokban, és részt vesz nemzetközi munkacsoportok tevékenységében.”

És az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Világörökség Titkársága ishozzájuk tartozik, külön világörökségi gondnoksága van a Duna-partoknak és a Budai Várnegyednek.

Ehhez képest hat nap után a következő választ kaptuk tőlük:

„A Karmelita kolostor átalakításával kapcsolatos kérdésekben a Forster Központ nem illetékes, ezért kérem, megkeresését intézze a Miniszterelnökségi Sajtóirodához.”


A Miniszterelnökség korábban azt a választa adta lapunknak, hogy „A Karmelita kolostor minden szükséges engedéllyel rendelkezik, így jogerős bontási, valamint jogerős építési és örökségvédelmi engedéllyel is”.

Az RTL Klubnak ugyanakkor az Unesco azt a tájékoztatást adta, hogy a budai panorámát és a Várnegyedet értintő állagmegóvásról kaptak értesítést. Vagyis új erkély építéséről például nem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.