A parlament előtt a terrorveszélyhelyzetről szóló alkotmánymódosítás

Kedden benyújtották a parlament elé a most 5 éves Alaptörvény hatodik módosítását. A módosítással az alkotmány új különleges jogrenddel, a terrorveszélyhelyzettel egészülhet ki. Ennek elrendelésével szükség esetén a Magyar Honvédség erőit is igénybe lehetne venni.

A javaslat szerint a különleges jogrend kihirdetéséhez, meghosszabbításához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Fegyver a Nyugati térnél március 25-én, a kettes fokozatú terrorkészültség elrendelése után - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A módosítás megengedné a kormánynak, hogy a terrorveszélyhelyzet kihirdetése után akár a közigazgatásról, a Magyar Honvédségről, a rendvédelmi szervekről és a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényektől eltérő, valamint a sarkalatos törvényben meghatározott intézkedéseket vezethessen be. Ezekről csak a köztársasági elnököt és az országgyűlés illetékes bizottságait kellene tájékoztatniuk.

Az így bevezetett intézkedések hatálya az Országgyűlés terrorveszélyhelyzet kihirdetésére vonatkozó döntéséig, de legfeljebb 15 napig tartana.A januárban benyújtott verzióban még 60 napra hatalmazta volt fel a kormányt, ami még a Jobbiknak is sok volt. A teljes ellenzék azt ígérte, hogy nem szavazzák meg.

Ráadásul csak utólagos tájékoztatást és jóváhagyást írt volna elő a kormány számára. A szerepelt benne a határok lezárása, kijárási tilalom, a média korlátozása, tévék és rádiók elfoglalása, az internet- és postaforgalom ellenőrzése, a tömegrendezvények betiltása, a közúti közlekedés betiltása, külföldi személyekkel való kapcsolat tilalma, a lakosság egy részének kitelepítése és a hadsereg bevetése.

A most benyújtott javaslatban is szerepel, hoyg a kormány a terrorveszélyhelyzet idején olyan rendeletet is alkothat, amivel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A javaslat szerint a honvédséget terrorveszélyhelyzet idején akkor lehet felhasználni, ha a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok alkalmazása már nem elég.

A javaslathoz fűzött indoklás szerint a világban olyan új típusú biztonsági kihívások jelentek meg, amelyek a korábbi klasszikus államközi fenyegetésekre adott különleges jogrendi válaszokkal hatékonyan és a szükségesség-arányosság követelményeit betartva megfelelően nem kezelhetők

Az alkotmánymódosítást Simicskó István honvédelmi miniszter (KDNP), Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke, Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, továbbá Rubovszky György (KDNP) és Vejkey Imre (KNDP) jegyzi.

Igaz, Rubovszky György neve valamiért lemaradt az eredeti példányról, ezért az ő nevét kézzel kellett utólag hozzáírni.

Rubovszky majdnem lemaradt a lehetőségről.

Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter március 24-én jelentette be, hogy egy terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány. A Belügyminisztériumban több alkalommal tartott ötpárti és szakértői egyeztetéseket követően a BM terrorellenes javaslatcsomagját a kormány múlt kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek. A parlament szerdai napirendjén már szerepel is javaslatcsomag. (MTI)