A parlament előtt a terrorveszélyhelyzetről szóló alkotmánymódosítás

politika
2016 április 26., 19:22
comments 98

Kedden benyújtották a parlament elé a most 5 éves Alaptörvény hatodik módosítását. A módosítással az alkotmány új különleges jogrenddel, a terrorveszélyhelyzettel egészülhet ki. Ennek elrendelésével szükség esetén a Magyar Honvédség erőit is igénybe lehetne venni.

A javaslat szerint a különleges jogrend kihirdetéséhez, meghosszabbításához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

photo_camera Fegyver a Nyugati térnél március 25-én, a kettes fokozatú terrorkészültség elrendelése után - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A módosítás megengedné a kormánynak, hogy a terrorveszélyhelyzet kihirdetése után akár a közigazgatásról, a Magyar Honvédségről, a rendvédelmi szervekről és a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényektől eltérő, valamint a sarkalatos törvényben meghatározott intézkedéseket vezethessen be. Ezekről csak a köztársasági elnököt és az országgyűlés illetékes bizottságait kellene tájékoztatniuk.


Az így bevezetett intézkedések hatálya az Országgyűlés terrorveszélyhelyzet kihirdetésére vonatkozó döntéséig, de legfeljebb 15 napig tartana.
, ami még a Jobbiknak is sok volt. A teljes ellenzék azt ígérte, hogy nem szavazzák meg.

Ráadásul csak utólagos tájékoztatást és jóváhagyást írt volna elő a kormány számára. A szerepelt benne a határok lezárása, kijárási tilalom, a média korlátozása, tévék és rádiók elfoglalása, az internet- és postaforgalom ellenőrzése, a tömegrendezvények betiltása, a közúti közlekedés betiltása, külföldi személyekkel való kapcsolat tilalma, a lakosság egy részének kitelepítése és a hadsereg bevetése.

A most benyújtott javaslatban is szerepel, hoyg a kormány a terrorveszélyhelyzet idején olyan rendeletet is alkothat, amivel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A javaslat szerint a honvédséget terrorveszélyhelyzet idején akkor lehet felhasználni, ha a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok alkalmazása már nem elég.

A javaslathoz fűzött indoklás szerint a világban olyan új típusú biztonsági kihívások jelentek meg, amelyek a korábbi klasszikus államközi fenyegetésekre adott különleges jogrendi válaszokkal hatékonyan és a szükségesség-arányosság követelményeit betartva megfelelően nem kezelhetők

Az alkotmánymódosítást Simicskó István honvédelmi miniszter (KDNP), Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke, Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, továbbá Rubovszky György (KDNP) és Vejkey Imre (KNDP) jegyzi.

Igaz, Rubovszky György neve valamiért lemaradt az eredeti példányról, ezért az ő nevét kézzel kellett utólag hozzáírni.

photo_camera Rubovszky majdnem lemaradt a lehetőségről.

Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter március 24-én jelentette be, hogy egy terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány. A Belügyminisztériumban több alkalommal tartott ötpárti és szakértői egyeztetéseket követően a BM terrorellenes javaslatcsomagját a kormány múlt kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek. A parlament szerdai napirendjén már szerepel is javaslatcsomag. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.