Költségvetés! \o/

Bemutatásra került a Nemzeti Adathordozó, ami a magyar állam központi kormányzatának jövő évi költségvetését tartalmazza. Magát a javaslatot ugyan egyelőre nem láthatjuk dokumentumszerű formában – technikai okokból csak majd valamikor este kerül fel a parlament honlapjára –, de néhány információt elmondott róla felelőse, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Ha a most már évek óta pontosan ugyanúgy ismételgetett paneleket lehámozzuk ("családok és az adócsökkentések költségvetése" stb), akkor azért van néhány érdekes dolog.

Először is, mivel elhangzott Orbán parancsa, hogy "működési szempontból" nullszaldósnak kell lennie a költségvetésnek, ezért teljesen átstrukturálták a költségvetés fejezeteit: most külön vannak működési és beruházási kiadások és bevételek.

Másrészt pedig kiadásokból több lesz (összesen 857 milliárddal több megy majd a miniszter ígéretei szerint néhány területre, főleg oktatásra, rendvédelemre, egészségügyre és szociális kiadásokra, és még 211 milliárdot otthonteremtésre), miközben az adókat is csökkentik, például csak áfacsökkentésből százmilliárdos bevételkiesés lesz. És még egy 200 milliárdos tartalékot is beterveznek.

Hogy ez hogyan lehetséges? Hát úgy, hogy a kormány mindenki másnál optimistább módon 3,1 százalékos növekedést vár jövőre. De persze arról is szó van, hogy közeledik 2018, ezért lehet javítani.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.