Minden hónapban lesz egy vasárnap Párizsban, amikor kitiltják az autókat a Champs-Élysées-ről

2016 április 26., kedd 19:55
85

Párizsban minden hónap első vasárnapján megtisztítják a Champs-Élysées-t az autóktól, hogy ezzel csökkenteni tudják a károsanyag-kibocsátást. Az autók kitiltásáról szóló döntést még februárban fogadták el, és úgy tervezték, hogy most vasárnap teszteli először, de végül elcsúsztatták május 8-ra az első autómentes vasárnapot. Mivel május elseje ünnepnapnak számít, pedig a lebonyolításhoz egy csomó közalkalmazottra lenne szükség, ezért inkább biztosra mennek a következő hétvégével. A Champs-Élysées csúcsidőban - Fotó: Jean Isenmann/AFPA város szocialista polgármestere, Anne Hidalgo 2014-es hivatalba lépése óta nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre. A tervei között szerepel, hogy több gyalogos zónát hoz létre és 2020-ig kitiltja a dízeles autókat Párizsból.

Párizsban és a többi európai nagyvárosban az utóbbi években már kritikus szintre emelkedett a légszennyezettség.

A WHO becslése szerint évente 42 ezren halnak meg Franciaországban a légszennyezettséggel összefüggésbe hozható megbetegedésekben.

Hasonló okokból nemrég Milánóban is vezettek be hasonló korlátozásokat. Olsóban pedig 2019-ig eltüntetnék személyautókat a város központjából.(The Verge)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt