A szocializmus újabb győzelme: Venezuelában a közalkalmazottaknak már csak hétfőn és kedden kell dolgozniuk

Persze nem azért, mert olyan jól megy nekik.

Nicolás Maduro elnök azt mondta, legalább két hétig ez lesz a helyzet, hogy energiát spóroljanak. (A közkórházak és az állami szupermarketek dolgozóira ez nem vonatkozik.)

Nicolas Maduro (Fotó: Juan Barreto / AFP)

Mint mondta, a nagy szárazság miatt az ország legnagyobb gátja mögött a működéshez szükséges minimális szintre süllyedt a víz szintje. Szakértők szerint tervezési és karbantartási hibák miatt is állt elő ez a helyzet. De nem csak a szárazság, hanem a tartósan alacsony olajár miatt is padlón van a leginkább az olajra támaszkodó szocialista ország.

A hónap elején a 3 millió közalkalmazottnak már hétvégévé nyilvánították a pénteket, hétfőn pedig bevezették a napi 4 óra áramszünetet, de úgy tűnik, ez sem volt elég.

Mindez azután jött, hogy a választási tanács beleegyezett, hogy az ellenzék elkezdhesse az aláírásgyűjtést egy Maduro leváltását szolgáló népszavazáshoz.

A venezuelaiak állítólag hitetlenkedve fogadták a mai hírt, hogy a közalkalmazottaknak csak két napot kell dolgozniuk egy héten, mégis megkapják a fizetést a többi nap után is. (Guardian)