Trump ötből öt, Hillary Clinton ötből négy államban nyert

külföld
2016 április 27., 02:29
comments 84

Marylandben, Pennsylvaniában, Delaware-ban, Connecticutban és Rhode Islanden tartottak előválasztásokat kedden. A republikánus jelöltek közül egyértelműen Doland Trump aratott: Rhode Islanden 64, Connecticutban és Delaware államban 61, Pennsylvaniában 59, Marylandben 54 százalékkal nyert.

Trump két vetélytársa - Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó - meglepően rosszul teljesített. Az elemzőket meglepte az is, hogy

öt államból négyben nem a pártelit által támogatott Ted Cruz texasi szenátor, hanem John Kasich ohiói kormányzó végzett a második helyen.

Cruz szenátornak csak Pennsylvaniában sikerült a második helyre kerülnie, 21 százalékos szavazataránnyal.

A Demokrata Párt várható elnökjelöltje, Hillary Clinton biztos győzelmet aratott négy államban: Pennsylvaniában 57, Marylandben 68, Delaware-ban 59, Connecticutban pedig 50 százalékos arányú volt a győzelme. Rhode Island államot azonban vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor vitte el, 56 százalék szavazott itt rá.

Donald Trump a nevét viselő New York-i Trump Torony aulájában mondta el győzelmi beszédét.

„Győztem. Vége van.”

- mondta, és a republikánusok elnökjelöltjének nyilvánította magát. Viszonylag rövid beszédében Hillary Clintont támadta. Ismét azt sugalmazta, hogy Clinton csak azért győz, mert nő. Szerinte ugyanis „ha Hillary Clinton férfi volna, a voksok öt százalékát is alig kapná meg”.

Trumpnak a keddi előválasztások után már 950 delegátusa van, az automatikus elnökjelöltséghez a republikánusoknál szükséges 1237 támogató delegátusból, míg Ted Cruz 560, John Kasich 153 küldött támogatását élvezi, s Kasichnek gyakorlatilag már nincs lehetősége arra, hogy a párt elnökjelöltje legyen.

A demokrata oldalon Hillary Clinton elnökjelöltsége - hacsak nem történik valami rendkívüli esemény - immár megkérdőjelezhetetlen. A volt külügyminiszter az eddigi választási folyamatban 2137 küldöttet állított maga mellé, míg Bernie Sanders csak 1306 delegátust gyűjthetett be. Az elnökjelöltséghez a Demokrata Pártban 2383 delegátusra van szükség.

A következő előválasztás jövő kedden lesz Indiana államban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.