A Nébih betiltotta a Nestlé egyik, gyerekeknek szánt tejpépét

gasztronómia
2016 április 28., 17:56
comments 73

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azonnali hatállyal megtiltotta a 250 grammos Nestlé 5 gyümölcsös tejpép forgalmazását, mert a termék „Ochratoxin A” toxint tartalmaz – közölte a Nébih, ami szerint a kifogásolt tejpép egyszeri, vagy rövid ideig történő fogyasztása valószínűleg nem ártalmas az egészségre.

A Nébih szerint a termék már nincs az üzletláncok polcain, de arra kérik vásárlókat, hogy aki vett az alábbi azonosítókkal ellátott termékből, az ne fogyassza el, hanem vigye vissza a vásárlás helyére. (Tételazonosító: L51910301, minőségmegőrzési idő: 01.2017, gyártó: Nestlé Portugal S.A., kiszerelés: 250 g.)

Az ochratoxinok olyan méreganyagok, amiket egyes penészgombák termelnek. Közülük az „ochratoxin A” a legjelentősebb, erősen toxikus anyag. Különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben fordulhat elő – írja a Nébih.

Az ochratoxinok bizonyos mértékű jelenléte minden erőfeszítés ellenére elkerülhetetlen, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. Megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn át, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket. (Nébih)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.