A Nébih betiltotta a Nestlé egyik, gyerekeknek szánt tejpépét

2016 április 28., csütörtök 17:56
73

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azonnali hatállyal megtiltotta a 250 grammos Nestlé 5 gyümölcsös tejpép forgalmazását, mert a termék „Ochratoxin A” toxint tartalmaz – közölte a Nébih, ami szerint a kifogásolt tejpép egyszeri, vagy rövid ideig történő fogyasztása valószínűleg nem ártalmas az egészségre.

A Nébih szerint a termék már nincs az üzletláncok polcain, de arra kérik vásárlókat, hogy aki vett az alábbi azonosítókkal ellátott termékből, az ne fogyassza el, hanem vigye vissza a vásárlás helyére. (Tételazonosító: L51910301, minőségmegőrzési idő: 01.2017, gyártó: Nestlé Portugal S.A., kiszerelés: 250 g.)

Az ochratoxinok olyan méreganyagok, amiket egyes penészgombák termelnek. Közülük az „ochratoxin A” a legjelentősebb, erősen toxikus anyag. Különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben fordulhat elő – írja a Nébih.

Az ochratoxinok bizonyos mértékű jelenléte minden erőfeszítés ellenére elkerülhetetlen, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. Megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn át, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket. (Nébih)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt