Dzsihadista propagandáért 20 hónapot kapott Ausztriában egy 15 éves fiú

Terrorizmus
2016 április 28., 19:37
comments 126

Alig egy évvel azután született ítélet, hogy egyszer már elítélték őt, mert robbantásos merényletre készült az egyik bécsi pályaudvar ellen, és csatlakozni akart az Iszlám Államhoz.

A török származású, akkor 14 éves iskolást tavaly májusban 2 év, nagyobbrészt felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották, a büntetéséből 8 hónapot kellett letöltenie.

De nem sokkal azután, hogy feltételesen szabadlábra helyezték, a mobiltelefonjáról egy toborzó célú, az ISIS egyik fegyveresét ábrázoló fényképet küldött egy másik fiatalembernek.

A Bécstől kb. 70 km-re nyugatra fekvő Sankt-Pölten bírósága most 20 hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, tekintettel arra, hogy a tettét visszaesőként követte el.

A nem jogerős ítélet indoklásában a bíró azt hangoztatta, hogy enyhe büntetést szabott ki, de arra figyelmeztette a vádlottat, hogy ez lesz az utolsó esélye, hogy megvesse a lábát az osztrák társadalomban.

A védő azzal igyekezett menteni a 2007-ben Ausztriába került fiút, hogy hátrányos megkülönböztetésként élte meg, hogy súlyos tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek közé tették az iskolában, és ez is hozzájárult a radikalizálódásához.

Belügyminisztériumi közlések szerint Ausztriából 260 ember, köztük több nő és gyerek utazott Szíriába és Irakba, hogy ott az ISIS oldalán harcoljon. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.