Kioktató stílusban osztotta le a 444-et Szijjártó kommunikátora egy éve, most pedig kiderült, hogy nekünk volt igazunk

„Eszetlen pénzszórásra készül a külügy” címmel írt Markó Ferenc kollégánk egy cikket éppen egy éve az angolai nagykövetség megnyitásának költségeiről. Ebben azt becsültük, hogy mintegy egymilliárd forint éves költsége lehet az angolai követség fenntartásának, mindenféle egyéb költség nélkül, kisebb követségi létszám esetén pedig nagyjából 600 millió forint.

Ez már csak azért is fura, mert éppen akkor zárta be Magyarország az észtországi követségét, márpedig ezzel országgal összehasonlíthatatlanul nagyobb külkereskedelmi forgalmat bonyolítunk, mint a szubszaharai afrikai országgal.

Erre egészen fura levelezés kezdődött, a külügy a cikk több állítását vitatta, majd olyan mondatokban is válaszolt Szijjártó sajtófőnöke – egykori sportriporter –, hogy

„Ez olyan újságírói magatartás, ami minősíthetetlen és elfogadhatatlan!” vagy „Irigylem a témával kapcsolatos határozottságát, magabiztosságát.”

Na és mennyibe került végül a követség?

Ez egy mostani parlamenti válaszból derül ki. Íme:

(Parlament, markoferko tumblr)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.