14 millióra bírságolták meg a kormány stratégiai partnerét

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy Riad Naboulsi egyedüli közvetlen irányítást szerezzen a Wassim Sajt Kft., a Bábel Sajt Kft. és a Dráva Tej Kft. felett, de a kérelmezőre a három eljárásban összesen 14 millió forint bírságot szabott ki a végrehajtási tilalom megsértése miatt.

Riad Naboulsi az a föníciai származású magyar kereskedő, aki az orosz embargó bevezetésének idején éppen akkor tenyerelt rá a magyar sajtpiacra, amikor a kormány stratégiai partnerségre lépett vele.

A GVH szerint a Naboulsi-csoportba tartozó vállalkozások, így a Kőröstej Kft. és a Caravanes Kft. nyerstej feldolgozásával, illetve tejipari termékek előállításával és értékesítésével foglalkozik. A Wassim Sajt Kft., a Bábel Sajt Kft. és a Dráva Tej Kft. meghatározó tevékenysége szintén a tejtermékek előállítása és értékesítése. Az utóbbi három vállalkozás piaci részesedése a magyarországi forgalomból a nyerstej-vásárlás és az általuk előállított minden tejtermékcsoportnál kevesebb mint 10 százalék.

A versenyhivatal az összefonódások hatásainak értékelésekor megállapította, hogy azok nem járnak káros versenyhatással, tekintettel az alacsony piaci részesedésekre, ezért engedélyezte a tranzakciókat.

A GVH azért szabott ki bírságot a kérelmezőre, mert a versenytörvényben szereplő tilalom ellenére a versenyhatóság engedélye nélkül hajtotta végre az engedélyköteles összefonódásokat. Sérti a végrehajtási tilalmat, ha a vevő irányítási jogait megalapozó tulajdonosi részesedések bejegyzése a GVH engedélye előtt történik meg, és az is, ha a vevő alapítói határozatot fogad el ennél az időpontnál korábban, azaz szavazati jogát ténylegesen gyakorolja.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára (j), Riad Naboulsi, a Kőröstej cégcsoport vezetője (j2), Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere (j3) és Nabil bin Halaf bin Asur, Szaúd-Arábia nagykövete (j4) a Kőröstej cégcsoport sajtüzemének új üzemrészében, Hajdúböszörményben 2013. szeptember 26-án. Ezen a napon adták át a 850 milliós beruházással elkészült új üzemrészt. (Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

A bírság összegének meghatározásakor a GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy a kérelmező a végrehajtást követően, de önként nyújtotta be kérelmeit, így nem valószínűsíthető, hogy a tranzakciókat el akarta volna titkolni. Az összefonódások végrehajtásának nem voltak a versenyre káros piaci hatásai, a kérelmező korábban nem követett el jogsértést és a GVH a jelenlegi kérelem benyújtását megelőzően nem állapított meg a végrehajtási tilalom megsértésére vonatkozó jogsértést. (MTI)