A kirúgott brüsszeli tudósító szerint a kormány utasításaira ugrálnak az MTI szerkesztői

Média
2016 május 2., 17:50
comments 232

Kárpáti János 1981 óta dolgozott az MTI-nek, először Prágából, majd Washingtonból tudósított, aztán Brüsszelbe rendelték, 8 évig élt az Európai Unió központjában. Tavaly azonban az MTI mindkét brüsszeli tudósítóját indoklás nélkül visszahívta. Kárpátit aztán ki is rúgták.

A volt tudósító most egy brüsszeli konferencián beszélt az MTI-n lévő kormányzati nyomásról és a szerkesztői öncenzúráról. Azt mondta, miután 2010-ben, a Fidesz hatalomra kerülése után központosították az állami médiát, megnőtt a politikai nyomás.

„Ez nem közmédia, hanem kormánymédia, pedig a kettő nem kellene, hogy ugyanaz legyen.”

Kárpáti szerint

„Gyakran érkeznek kérések valahonnan fölülről, ezek elérik a szerkesztőt és a tudósítót: »Itt van a hangsúly. Ezt kérdezd, ne azt kérdezd.«

Ha érzékeny, brüsszeli sztorit küldünk be, a cikket a megbízható szerkesztő kapja, aztán pedig egy magasabb hatóság hagyja jóvá.”

A kirúgott MTI-s konkrét példákat is emlegetett a saját tapasztalatai alapján. Ő maga egyszer feltett egy előre nem egyeztetett kérdést Orbán Viktornak Brüsszelben, utána pedig a felettesei úgy írták át a beosztását, hogy soha többé nem kerülhetett a magyar miniszterelnök közelébe.

Felhozta azt is, amikor az MTI Orbán Viktor vétójáról írt, amivel megakadályozta a Törökország és az EU közötti migrációs egyezmény aláírását. Az MTI ezt úgy írta meg, mintha egyedül Orbán vétózott volna, és miatta álltak volna le a tárgyalások, és ezt a verziót átvette több magyar újság is.

Később azonban kiderült, hogy nem Orbán akasztotta meg a tárgyalásokat, hiszen rajta kívül még egy rakás EU-s vezető elégedetlen volt a tervezettel.

Kárpáti szerint ez a hír a brüsszeli tudósítók megkerülésével került be az MTI hírfolyamába, a kormány egyszerűen az MTI Naphegy téri központjába küldött egy pár soros közleményt, ami úgy került a hírfolyamba, hogy az MTI nem ellenőriztette le a brüsszeli tudósítóival sem. (Eurológus)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt