Norvégia óriási olajcégekbe fektetett, és most zöld üzemre kényszerítené őket

Az olajból és földgázból hatalmas tartalékokat felhalmozott norvég állam környezetbarát fordulatot igyekszik kikényszéríteni a legnagyobb amerikai olajcégeknél.

A norvég állam tavaly év végéig az Exxon részvényeinek 0,78 százalékát, míg a Cehvron részvényeinek 0,85 százalékát vásárolta fel. A két nagy amerikai olajmulti májusi közgyűlésére azzal a tervvel mennek a norvégok, hogy mindkét cég vegye figyelembe a klímaváltozás elleni küzdelmet, és csatlakozzanak ahhoz a célhoz, hogy 2 foknál ne melegedjen tovább bolygónk hőmérséklete (ez a tavalyi párizsi klímacsúcs célja is).

Az olajcégek menedzsmentjét azzal is piszkálják, hogy válasszák szét az elnöki és vezérigazgatói pozíciót az Exxonnál, a nagyobb átláthatóság kedvéért.

A norvég állam igyekszik jóra költeni a pénzét. Az állami alapból eleve nem lehet dohányiparba és szénbányászatba vagy szénerőművekbe fektetni, és fegyvergyárba is csak nagyon korlátozottan. (Bloomberg)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.