Norvégia óriási olajcégekbe fektetett, és most zöld üzemre kényszerítené őket

gazdaság
2016 május 03., 05:59
comments 49

Az olajból és földgázból hatalmas tartalékokat felhalmozott norvég állam környezetbarát fordulatot igyekszik kikényszéríteni a legnagyobb amerikai olajcégeknél.

A norvég állam tavaly év végéig az Exxon részvényeinek 0,78 százalékát, míg a Cehvron részvényeinek 0,85 százalékát vásárolta fel. A két nagy amerikai olajmulti májusi közgyűlésére azzal a tervvel mennek a norvégok, hogy mindkét cég vegye figyelembe a klímaváltozás elleni küzdelmet, és csatlakozzanak ahhoz a célhoz, hogy 2 foknál ne melegedjen tovább bolygónk hőmérséklete (ez a tavalyi párizsi klímacsúcs célja is).

Az olajcégek menedzsmentjét azzal is piszkálják, hogy válasszák szét az elnöki és vezérigazgatói pozíciót az Exxonnál, a nagyobb átláthatóság kedvéért.

A norvég állam igyekszik jóra költeni a pénzét. Az állami alapból eleve nem lehet dohányiparba és szénbányászatba vagy szénerőművekbe fektetni, és fegyvergyárba is csak nagyon korlátozottan. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.