Norvégia óriási olajcégekbe fektetett, és most zöld üzemre kényszerítené őket

2016 május 3., kedd 5:59
52

Az olajból és földgázból hatalmas tartalékokat felhalmozott norvég állam környezetbarát fordulatot igyekszik kikényszéríteni a legnagyobb amerikai olajcégeknél.

A norvég állam tavaly év végéig az Exxon részvényeinek 0,78 százalékát, míg a Cehvron részvényeinek 0,85 százalékát vásárolta fel. A két nagy amerikai olajmulti májusi közgyűlésére azzal a tervvel mennek a norvégok, hogy mindkét cég vegye figyelembe a klímaváltozás elleni küzdelmet, és csatlakozzanak ahhoz a célhoz, hogy 2 foknál ne melegedjen tovább bolygónk hőmérséklete (ez a tavalyi párizsi klímacsúcs célja is).

Az olajcégek menedzsmentjét azzal is piszkálják, hogy válasszák szét az elnöki és vezérigazgatói pozíciót az Exxonnál, a nagyobb átláthatóság kedvéért.

A norvég állam igyekszik jóra költeni a pénzét. Az állami alapból eleve nem lehet dohányiparba és szénbányászatba vagy szénerőművekbe fektetni, és fegyvergyárba is csak nagyon korlátozottan. (Bloomberg)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt