SÍKAGY: Nem attól vagy hülye, hogy tinédzserként sok füvet szívtál

Ahogy a világ egyre megengedőbb a marihuánahasználattal kapcsolatban, úgy érdekel egyre többeket a régi kérdés: vajon mennyire káros hosszú távon a fűszívás? A közhiedelem szerint eléggé, különösen, ha valaki már fiatalon sokat szív.

Egy nemzetközi tudóscsoport azonban most arra jutott, hogy ez nincs feltétlenül így.

Amerikai és svéd kutatók ikerpárok fűszívási szokásait vizsgálták hosszú éveken át, késő gyerekkoruktól egészen felnőttkoruk kezdetéig. Eredményeik szerint bár a fűszívó tinédzserek rosszabbul teljesítettek a kognitív teszteken, ennek az oka nem maga a fűszívás, hanem a családi és szociális körülményeik.

A kísérlet részeként a kutatók feltérképezték az ikerpárok kábítószerfogyasztási szokásait, majd felmérték intelligenciájukat és kognitív képességeiket. Korábbi kísérletekkel összhangban a füvet használó fiatalok ezúttal is alacsonyabb pontszámot érek el a különböző teszteken.

Azonban az is kiderült, hogy azok a fiatalok, akik a legtöbb füvet szívták, semmivel sem teljesítettek rosszabbul a felméréseken a kocafüveseknél. Ami pedig még ennél is fontosabb, azoknál az ikerpároknál, ahol csak az egyik testvér szívott sok füvet, nem volt különbség kettejük képességei közt.

A kutatók szerint ez egyértelműen bizonyítja, hogy nem a marihuánahasználat csökkenti az intelligenciát és a kognitív képességeket,

hanem az esetleges csökkenés mögött egyéb környezeti okok állnak.

(Via New York Magazine. Külön köszönet a Studio Villának!)

ELŐZŐ RÉSZEK
Aki sisakban bringázik, veszélyesebben él
Hülyeség kötekedni az orvossal, mert félrediagnosztizál