Erdogan betart az EU-nak és elnöki rendszert akar Törökországban

2016 május 6., péntek 15:31
35

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken azt sürgette, hogy minél hamarabb rendezzenek népszavazást az elnöki rendszer bevezetéséről. Kijelentette azt is, hogy

országa nem változtatja meg a terrorellenes törvényét, pedig az EU ezt kérte a török vízummentességért cserébe.

Erdogan szerint az elnök hatáskörét kiterjesztő rendszer erősebbé és stabilabbá tenné Törökországot, a jelenlegi rendszer viszont válsághoz vezetne. Azt mondta, sürgősen szüksége van Törökországnak egy új alkotmányra és az elnöki rendszerre.

Azt állította, hogy ez nem az ő személyes céljait szolgálja, hanem az elnöki berendezkedés eleve jobban illik a török hagyományok közé.

Amúgy olyan sokat ez nem változtatna, hiszen a török politikában így is Erdogan a legfelsőbb erő, az elnöki rendszer csak formalizálná hatalmát, amit most formális és informális csatornákon keresztül egyaránt gyakorol.

Erdogan egy nappal azután állt elő javaslatával, hogy Ahmet Davutoglu török miniszterelnök bejelentette távozását. Az elnök beszédében megköszönte a kormányfő szolgálatát.

A török elnök emellett közölte azt is, hogy Ankara nem változtatja meg a terrorellenes törvényét, amit az EU kért a törökökkel szembeni vízumliberalizációért cserébe. Szerinte az unió olyan helyzetben szólította fel erre országát, amikor azt terrorszervezetek fenyegetik, ezért nem lehet lazítani a jogszabályon, ami most azt is lehetővé teszi, hogy Törökország dél-keleti részében lévő kurd falvakat lőjön rommá a török hadsereg.

„Sajnálom, de akkor külön utakon járunk, mi a mienkén, az EU is a sajátján.”

Értesülések szerint az elmúlt hetekben egyre erősebbé vált a viszály Erdogan és Davutoglu között, ugyanis a kormányfő nem támogatta teljes mértékben a végrehajtói államfői rendszert. Török sajtóforrások úgy fogalmaztak, hogy a hivatalosan szimbolikus jogkörrel bíró elnök és a kormányfő harca az utóbbi távozásával végződött.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt