Kétszer is bevásárolt Matolcsy György legjobb cikkeiből a Matolcsy György vezette kuratórium

gazdaság
2016 május 06., 15:21
comments 114

Péntek délután újabb dokumentumokat raktak ki az MNB alapítványai a saját működésükről.

Az összesen 250 milliárd forinttal kitömött alapítványok költéseit és működését sokáig titkolni próbálták, törvényt is hoztak erről a parlamentben, ám az Alkotmánybíróság ezt megsemmisítette. Így két hete már beszámoltak arról, hogy mire költötték a pénzüket, most pedig további dokumentumok kerültek ki a működésükről. Például a kuratóriumok és a felügyelőbizottságok üléseinek jegyzőkönyvei is láthatóak már.

Elsőként a PADA kuratóiumának a jegyzőkönyveit néztük át az új dokumentumok közül. Ez az az MNB-alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke maga Matolcsy György, aki egyben jegybankelnök is.

Azt már a korábbi dokumentumokból is tudtuk, hogy az MNB alapítványai számára fontos az MNB elnökének munkásságáról megjelent könyv támogatása, hiszen összesen 68,2 milliót fordítottak a Sakk és póker című kötetre, ami Matolcsyról szól.

Most vettük észre, hogy nem csupán a Matolcsyról, hanem a Matolcsy által írt könyvekre is szívesen költött a Matolcsy vezette kuratórium, amely a Matolcsy irányította jegybanktól kapott pénzből

2014 tavaszán 500 darabot vásárolt a „2002 – 2013 Válogatás Matolcsy György Heti Válaszban megjelent írásaiból” című kötetből, részben az alapítvány saját könyvtára számára, részben pedig egyetemeknek ajándékba. És aztán szeptemberben a PADA vett még 2000 darabot ugyanebből a könyvből. Valamivel több mint 14 millió forintba kerültek e kötetek.

Íme az erről szóló dokumentumok:

És aztán kellett még 2000 ugyanebből:

Júliusban még 8341 forint volt a válogatott cikkeket tartalmazó kötet darabja, ám szeptember elejére 5014 forintra mérséklődött az ára. Az nem derült ki, hogy mitől lett olcsóbb.

Találtunk most még egy kötetet, ami az unortodox gazdaságpolitikát méltatja, és támogatta a kuratórium: ez Lovas István „Brüsszel contra Magyarország” munkacímen készült könyve, aminek kiadását 7,85 millió forinttal támogatták, és végül Unortodox különcök címmel jelent meg. A kötet a maláj, az izlandi és a magyar válságkezelést mutatja be, abból a szempontból, hogyan mentek szembe a „washingtoni konszenzus”-nak nevezett intézménnyel.

Minden döntés kivételes eset volt

A PADA kuratóriumának jegyzőkönyveiből az is kiderül, hogy a kurátorok a megalakulástól 2015 tavaszáig összesen kétszer találkoztak személyesen: az alakuló ülésen és 2014 decemberében.

Ez pont a minimum, hiszen saját működési szabályzatuk azt mondja, hogy évente legalább kétszer kell ülésezniük, egyébként pedig „kivételes esetben az elektronikus és internet alapú kommunikációs eszközök (e-mail) útján is hozható határozat”. Ezt a mozgásteret maximálisan kihasználták a kurátorok, lényegében minden döntésüket a neten szavazva hozták, vagyis minden eset kivételes eset volt. Nagy viták amúgy nem lehettek, a vizsgált időszakban egyetlen olyan szavazást találtunk, ahol nem mindenki igennel szavazott, hanem volt egy tartózkodás is.

Matolcsy és egy társa döntenek a befektetésekről

Megtaláltuk azt a felhatalmazást is, amely alapján az igazán nagy pénzekről, vagyis a befektetési döntésekről elegendő lett két ember döntése is. A kuratórium elnöke és egy, az MNB-től nem függő tag kapta meg a lehetőséget, hogy elhelyezze az alapítvány milliárdjait.

Így Matolcsy mint kuratóriumi elnök, és egy tőle független kurátor határozhattak arról, hogy a pénzt jellemzően magyar állampapírokba fektessék, majd a papírokat Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankjában helyezzék el.

A jegyzőkönyvek közül sok esetben kihúzták, hogy ki volt a kedvezményezett. Az egyetemista ösztöndíjasok és tanulmányokat író magánszemélyek neveit nem ismerhetjük meg, de a cégek nevei általában látszanak.

Így bukattunk rá arra a szövegre, amiben leírták, hogy miért érdemes pénzt költeni a vs.hu-ra:

A vs.hu a többi alapítványtól is kapott támogatást, összesen több mint félmilliárd forint érkezett a lap kiadójához az MNB közeléből. Amikor ez kiderült, a lap tucatnyi újságírója felmondott, többségük éppen most pénteken dolgozott ott utoljára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.