Matolcsy úgy beszél arról, hogy pénzt irányított a rokonaihoz, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga

A cinizmus elképesztő mélységeibe ereszkedik alá Matolcsy György a Magyar Nemzetnek adott interjújában, ahol nyolcszor használja a „blöff” szót. Nagyjából egyik mondata sem áll helyt, folyamatosan ellentmondásba magával vagy a tényekkel, de a legsúlyosabb mégis az, amikor arról beszél, hogy miért jó, hogy rokonaihoz, vagy az ő zsenialitásáról szóló könyvre közpénz százmilliók gurultak.

Egyáltalán, hány rokona van?

Nekem Magyarországon körülbelül száz unokatestvérem van, világszerte pedig 3-400 rokonom.

És vajon mindegyikkel összejár rendszeresen bridzsezni, mint Szemerey Tamással? De az rendben van, hogy a fia 400 millió, a jegybank által támogatott hitelt kapott az unokatestvére bankjából?

M. Gy.: A szóban forgó hitelezésről tudok, az nyilvánosságra került, azt tudom rá mondani:

hála istennek!

Az volt a cél, hogy minél több vállalkozás vegye fel ezt a hitelt.

MN: Helyesnek tartja?

M. Gy.: Igen, annak.

Miért kap évi (legalább) 60 milliót a jegybanktól és mind a hat alapítványtól Szemerey Tamás cége, a Bankonzult Kft. egy olyan elemzésért, amit meg sem mernek mutatni a nyilvánosságnak?

A BanKonzult tanulmányait azért rendelték meg az alapítványok és a jegybank, mert olyan információkat tartalmaznak, amelyek nagyon fontosak a pénzügyi döntések meghozatalához. Azért vásárolta meg minden alapítvány külön-külön, mert a kiadványok szerzői jogvédelem alatt állnak. (...) A tanácsadói munkák olyan információkkal, ötletekkel szolgálnak, amelyek milliárdokat hozhatnak.

Hát persze, az ország legjobb elemzőit dolgoztató Magyar Nemzeti Banknak nyilván alapvető szüksége van a pálinkás bonbon-gyártó cég meglátásaira.

Jó ötlet volt hetvenmilliót költeni az ő zsenialitásáról és sikerrel megvívott gazdasági szabadságharcáról szóló könyvre?

A Sakk és póker egy kitűnő könyv, de nem én írtam, és elsősorban nem rólam szól. Elsősorban Magyarországról, másodsorban a miniszterelnökről, illetve arról, hogy hazánk miként vívta meg a szabadságharcot 2010 és 2013 között.

Természetes, hogy támogattuk.”

Matolcsy azt is állítja egyébként az interjúban, hogy az ő általa irányított PADA-nak nincs külföldi állampapírja. Aha:

Erre azt mondja Matolcsy, hogy

ha olyan üzlet adódik, ami nagyobb hozamot ígér, mint a magyar állampapír – és a tőke megmarad –, akkor az egy jó üzlet volt.

Akár alapíthatna az MNB Mercedes-gyárat is a pénzből, veti közbe a kérdező. Erre Matolcsy:

„S alapít?”

Ezek után nem is lehet kérdés, hogy Matolcsy nem is érti, miért vetődik fel, hogy le kéne mondania.