Van egy üzlet, amitől még az MNB alapítványai is visszahőköltek

gazdaság
2016 május 08., 16:48
comments 161

Az MNB-alapítványok kuratóriumi jegyzőkönyveiből egészen bizarr történet látszik kikerekedni, ami alapján úgy tűnik, hogy van olyan húzás, amit még ott se mertek a nyilvánosság előtt vállalni, és legfeljebb titokban csinálták volna meg. A felfedezést a Magyar Narancs újságírói tették, az MNB alapítványainak pénteken megjelent dokumentumai alapján.

A jegyzőkönyvek alapján idén február végén az MNB mind a hat alapítványának a kuratóriuma úgy döntött, hogy egyaránt 300-300 millióért műtárgyakat vásárolnak az MKB banktól. Ezt a bankot éppen az MNB szanálta.

Balog Ádám így lehet egyszerre az MKB vezérigazgatója, és az egyik műtárgyakért bejelentkező alapítvány, a PADS kuratóriumának az elnöke. Ez elég bizarr helyzetet eredményezett, mert Balog ebben az üzletben egyszerre lett volna eladó és vevő is. A PADS felügyelőbizottságának elnöke Polt-Palásthy Marianna, a legfőbb ügyész felesége, az esetleges összeférhetetlenség feltárása így az ő felelőssége is lett volna.

A nettó áron túli költségekkel együtt összesen 2,5 milliárdot szántak az alapítványok a műtárgyakra, amelyek összértékét az MKB előző, német vezetése egyébként összesen csak 1 milliárd forinta becsülte.

Tartottak egy nem nyilvános árverést is, ahova csak a hat alapítványt hívták meg. Itt elkeltek a kinézett műtárgyak, az előre tervezett összegért.

Aztán március elején a HVG megírta, hogy az MNB az általa szanált MKB-től vesz képeket. Erre az egészet az MNB-nél letagadták, hazugsággal vádolva a lapot. Közben az alapítványok visszamondták az üzletet, és a már kiállított számlákat is visszaküldték.

Vagyis valószínűsíthető, hogy ha a hazugsággal vádolt újság nem írja meg, hogy mit csinálnak, simán meg is csinálják. (magyarnarancs.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.