Lázár szerint Orbán erkélye a Várban minden műemlékvédelmi szempontnak megfelel

POLITIKA
2016 május 10., 12:42
comments 129

Ahogy néhány hete megírtuk, 100 négyzetméteres Dunára néző erkélyt épít a kormány a Karmelita kolostor oldalára. A dunai látkép, valamint a Budai Várnegyed szerepel az UNESCO világörökségi listáján, így bármilyen változáshoz szükséges a szervezet hozzájárulása is.

photo_camera Lázár János. MTI Fotó: Marjai János

Az UNESCO azonban az RTL értesülései szerint csak állagmegóvást engedélyezett, hozzájuk nem érkezett kérés arra vonatkozóan, hogy a kormány a műemlék megváltoztatására készül. Ezzel kapcsolatban Varju László DK-s képviselő kérdezte írásban a munkát felügyelő Miniszterelnökséget vezető minisztert, Lázár Jánost, szerinte ugyanis a műemlékvédelmi szabályok felrúgása sokba fog kerülni az országnak.

Lázár szerint a keleti homlokzat elé tervezett erkélye "építészeti megfontolásból, a tervező ötlete alapján" kerül a homlokzatra, és az nem sért műemlékvédelmi szabályokat, mert az "épület sziluettje nem változik", a látkép változatlan marad, műemlékvédelmi érdek nem sérül.

A miniszter azt is írta, a követelmények nem tiltják a műemlékek "bővítését és átalakítását", és a kormány már 2015 elején tájékoztatta a Nemzeti Hauszmann Terv előkészítéséről az ENSZ-szervezetet. Lázár a felmerülő esetleges plusz költségek és lehetséges büntetések terheiről nem ejtett szót. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.