Fatestvér névvel faültetési program kerül a parlament elé

környezetvédelem
2016 május 11., 07:19

Szabó Marcel zöldombudsman országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Fatestvér néven, aminek célja természetesen a fák szaporítása.

Ez a javaslat nagyszerűen rímel a favédelemmel jelenleg kapcsolatos "népszerű" intézkedésekre.

A kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslat célja kettős: egyrészt, hogy minden magyar gyermek születését egy őshonos fa ültetése köszöntse, másrészt, hogy javuljon a már meglévő közterületi fák védelme.

A program végeredményben annak a magyar hagyományban is mélyen gyökeredző gondolatnak a jogszabályba foglalása, hogy a fa érték, a fa ültetése és gondozása kifejezi a nemzedékek egymás iránti tiszteletét és jövőbe vetett hitét.


A program ősi magyar hagyományok felélesztését is szolgálja: a népszokások szerint az újszülöttnek születésfát vagy sorsfát ültetett a család, a fiúknak almafacsemetét, a lányoknak körtét - idézte fel a jövő nemzedékek szószólója.

A programban önkéntesen résztvevő önkormányzatok minden újszülött családjával felvennék a kapcsolatot, ezekben az esetekben az újszülött nevével ellátott táblával jelölnék meg a fát, zöldombudsman számításai szerint az önkormányzatok évente 200-300 millió forintos támogatást kapnának a programhoz.

(MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.