Stumpf István már nincs annyira jó véleménnyel a fideszesekről

„Ismerve ennek a generációnak a hatalmi gondolkodását, el tudom képzelni, hogy vissza akarnak venni azoknak az intézményeknek az erejéből, amelyek a parlament hatalmát korlátozzák”

- mondta Stumpf István alkotmánybíró az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség keddi rendezvényén.

A Bibóban a Fidesz megalakulását segítő, később Orbán Viktor felkérésére a kancelláriát vezető, majd saját maga szerint is feketeseggűvé vált, azért alkotmánybírónak még megválasztott Stumpf egyre többször kerül összeütközésben a Fidesszel.

Erről a Magyar Nemzet tudósítása szerint Stumpf azt mondta: azért szegődött alkotmánybírónak, hogy az Alaptörvényt védje, akár annak az árán is, hogy szembekerül azokkal, akik megalkották.

Az első konfliktus az volt, amikor Orbánék hiába akarták megadóztatni a „pofátlan végkielégítéseket", a visszamenőleges hatálya miatt az AB visszadobta a törvényt. A második erős AB-vétó az előzetes választási regisztrációra jött. Ekkor kelt ki Kövér László „a parttalan jogászkodás” ellen, amire Stumpf a „visszaélésszerű alkotmányozásról” szóló dolgozattal válaszolt. Stumpf kritikáiról már írtunk korábban.

Stumpf szerint a Fidesz a rendszerváltozástól azt képviselte, hogy a posztkommunista struktúrákat el kell takarítani, és egy új világot kell felépíteni; meg kell csinálni a rendszerváltást egy új középosztállyal. Ennek a látványos következménye, hogy szpáhibirtokok épülnek, ami kiveri a biztosítékot az emberek többségénél. De ahhoz képest, milyen kicsi ország vagyunk, megnövekedett a mozgásterünk - idézte az mno.

Saját terepén maradba Stumpf bírálta a parlamentet. Mindenképpen szerencsétlennek tartja, hogy ötszörös mulasztásos alkotmánysértésben van a törvényhozá, mert négy alkotmánybíró hiányzik, és nincs elnöke a testületnek.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.