Átadták a Matolcsy unokatestvére által hitelezett, környezeti hatásai miatt sokat támadott balatoni kikötőt

balaton
2016 május 12., 16:26
comments 153

Ezen az esős napon megnyitották a balatonfenyvesi Fenyves Yacht Clubot, ami igen nagy, és sok helyi szerint súlyos gondokat okoz az iszaposodás miatt.

A kikötőt az Előny Kft. fejleszti, részben a 800 milliós uniós forrásból, részben pedig Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás Növekedési Hitel Bankja által folyósított 690 millió forintos kedvezményes nhp-hitelből. Ugyanez a kör egyébként – szintén NHB-s hitelből és uniós forrásból – az északi parti Alsóörsön is fejleszt kikötőt, amit szintén a napokban fognak átadni.

photo_camera MTI Fotó: Varga György

A kikötő olyan léptékű fejlesztés, amely "beírja magát a Balaton történetébe" - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője csütörtökön, a Fenyves Yacht Klub és a hozzá tartozó hajókikötő csütörtöki szakmai átadóján. A politikus szerint tény, hogy sokat kritizálták a kikötőt, de "az ilyen vitáktól nem is szabad félni".

photo_camera Tóthné Sas Mónika jegyző, Lombár Gábor polgármester és Deák Gábor, a Fenyves Yacht Club egyik tulajdonosa. MTI Fotó: Varga György

A létesítmény adatairól Deák Gábor, a beruházó Előny Kft. és egyben a kikötő többségi tulajdonosa közölte: a négyhektáros területen 300-350 férőhelyes hajókikötőt hoztak létre. Az építkezés során közel 80 ezer köbméter homokot emeltek ki, és 35 ezer köbméter sziklát használtak fel töltésként.

photo_camera MTI Fotó: Varga György

Deák nem zárja ki, de nem is tartja valószínűnek, hogy az onnan öt kilométerre lévő Balatonmáriafürdőn tapasztalható iszaposodás a fenyvesi kikötő miatt következett be. A Balatonban lévő iszap ugyanis folyamatosan vándorol, ez természetes jelenség, aminek hatását valószínűleg csak kotrással lehet csökkenteni - mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.