Polt Péterhez fordul a Greenpeace az almásfüzitői vörösiszap-tározó miatt

környezetvédelem
2016 május 12., 09:51
comments 29

A Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Greenpeace Magyarország, majd egy levelet is átadtak az ügyészségnek, mert most van egyéves évfordulója annak, hogy lejárt az engedélye az almásfüzitői veszélyeshulladék-tározónak, de jogi kiskapuk miatt azóta is zavartalanul folyhat ott a veszélyeshulladék feldolgozása.

A közvetlenül a Duna mellett található tározók évek óta nem fogad vörösiszapot, jelenleg a tározók befedése zajlik, a Greenpeace véleménye szerint viszont mindezt indoktalanul veszélyes módon folytatja a Tatai Környezevédelmi Zrt. (TKV).

A vállalat új engedélykérelmét először tavaly augusztusban, majd idén áprilisban másodszor is elutasította a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal mint illetékes környezetvédelmi hatóság, továbbá az itt folyó szabálytalan hulladékkezelés miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen. A Greenpeace követeli, hogy a magyar kormány vegye komolyan a saját hatósága és az EU döntését, és azonnal állítsa le a kockázatos veszélyeshulladék-üzletet, áll a zöldszervezet közleményében.

A TKV még évtizedekkel ezelőtt vállalta az egykori almásfüzitői timföldgyár mellett megmaradt tározók lefedését. Veszélyes és nem veszélyes hulladékokat vásárolt fel a hazai piacról, és ezekből állított össze egy mesterséges talajt, amivel a vörösiszapot lefedték. A nyolcvanas években létrejött cég meglehetősen lassan haladt, három évtized sem volt elég a tározók lefedéséhez, 2015 nyaráig a tározók 93 százalékát fedték le. Erről a lefedési eljárásról szólt éveken át a vita a cég, a környezetvédő szervezet, a kormány és az Európai Bizottság között, hogy maga a technológia megfelelő-e, vagy sem.

A vállalat engedélye a veszélyes hulladék befogadására a Greenpeace véleménye szerint 2015. május 12-ig volt érvényes. A Kormányhivatal azonban a zöldszervezet szerint hibás jogértelmezés miatt mégis immáron egy teljes éve hagyja a vállalatnak a tevékenység további folytatását, amióta a jogi játszma tart. Az aktuális engedély addig érvényes, amíg jogerőre nem emelkedik az új engedély; de a cég annak hiányában is folytathatja a tevékenységet, amíg nincs jogerős döntés. A tározóba továbbra is akár több tízezer tonnányi veszélyes hulladékot szállíthatnak, ami napról napra növeli a környezeti kár kockázatát.

Az almásfüzitői helyzettel korábban részletes cikkben foglalkoztunk.

Update: A TKV Zrt. közleményben jelezte, hogy szerintük a Greenpeace megalapozatlan állításokat közölt csütörtökön.

Mint írják, a Greenpeace sajtótájékoztatójának apropóját vélhetően az adta, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya elutasította a Tatai Környezetvédelmi Zrt. öt évente esedékes engedély-felülvizsgálati kérelmét. A cég a döntéssel nem ért egyet, ezért élve a jogi lehetőséggel, fellebbezést nyújtott be az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséghez.

Amíg a jogerős döntés meg nem születik, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. továbbra is érvényes hulladékhasznosítási engedély birtokában, törvényesen működik Almásfüzitőn. A Kormányhivatal az elutasító határozatában is kijelentette, hogy „… a Hatóság nem találta indokoltnak az Ügyfél által folytatott tevékenység felfüggesztését vagy megtiltását.”

A cég kitér arra is, hogy a tározó nem veszélyes a környezetre, és ezt egy korábbi határozatában a győri hivatal is elismerte állításuk szerint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.