Állami segítséggel juthattak Szíriába Oroszországból a szélsőséges iszlamisták

külföld
2016 május 15., 09:30
comments 166

2014-ben Oroszország téli olimpiát rendezett. A helyszín Szocsi volt, közel Oroszország legveszélyesebb régiójához, az Észak-Kaukázushoz, ahol az elmúlt két évtizedben jelentősen megerősödtek a szélsőséges iszlamisták, akik folyamatosan terrorizálják a lakosságot és évek óta állóháborút vívnak az orosz hatóságokkal.

Reális volt a veszélye, hogy a terroristák - akik több száz halálos áldozatot követelő akciókkal bizonyították már képességeiket Oroszországban - Szocsiban is lecsapjanak. Az pedig komoly arcvesztést okozott volna Vlagyimir Putyin Oroszországának. A Reuters értesülései szerint épp ezért az olimpiát megelőző időszakban

szokatlan és különös együttműködés kezdődött a szélsőségesek és az orosz hatóságok között.

A Reuterst egy, Oroszországot a hatóságok segítségével elhagyó, később Szíriában harcoló dagesztáni szélsőséges, Szadu Sarapudinov avatta be a részletekbe. A most 38 éves Sarapudinov 2012-ben az Észak-Kaukázus erdeiben bujkált, amikor egy gyerekkori ismerőse, a szülőfalujában, Novoszaszitliben élő politikai tisztviselő kereste meg. Ő közvetített Sarapudinov és az orosz biztonsági szolgálatok között.

Sarapudinov elbeszélése szerint, amit aztán a tisztviselő is megerősített a Reutersnek, az orosz titkosszolgálat, az FSZB új személyazonosságot adott Sarapudinovnak, aki így már el tudta hagyni Oroszországot. Mint mondta, az FSZB egyik tisztje vitte ki a reptére Mineralnije Vodiban, ahol egy csak oda szóló jegyet is adott neki Törökországba. Onnan már magától ment tovább Szíriába, ahol egy, később az ISIS-hez csatlakozó csoporttal harcolt.

A Reuters független forrásokból még öt hasonló esetről értesült, amikor az orosz hatóságok aktív segítségével jutottak külföldre észak-kaukázusi szélsőségesek. Ugyanakkor hivatalosan ezt senki se volt hajlandó megerősíteni. Az orosz külügyminisztérium szerint "minden alapot nélkülöznek" a vádak. A belügyminisztérium ugyanakkor csak annyit válaszolt a megkeresésükre, hogy az ügyben az FSZB az illetékes, ami viszont nem reagált a megkeresésre.

Dmitrij Peskov, Putyin szóvivője viszont a lehető leghatározottabban tagadott: "Az orosz hatóságok sosem működtek együtt vagy dolgoztak össze terroristákkal. Nem volt lehetőség összejátszásra. A terroristákat Oroszországban megsemmisítik. Ez mindig is így volt, most is így van, és mindig is így lesz" - mondta. (A címlapképen a tán legismertebb dagesztáni ISIS-es, Ebu Saad, aki egy gyerekkel végeztetett ki két állítólagos orosz kémet.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.