Már csak egy lépés a közoktatás teljes államosítása

Az állam lesz a közoktatási intézmények működtetője és fenntartója az Országgyűlésnek kedden benyújtandó törvényjavaslat értelmében. Sipos Imre a köznevelési kerekasztal keddi budapesti ülése után közölte: egyértelmű felelősségi viszonyokat kell biztosítani, ezt szolgálják a változtatások.

A köznevelési helyettes államtitkár szerint a vegyes fenntartás nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Forrás: MTI

Pölöskei Gáborné, az állami intézményfenntartó vezetője kérdésre elmondta, hogy jelenleg az önkormányzatok működtetik az intézmények 55 százalékát, és az állam a működtető közel 45 százalékuknál. Előbbi 2851, utóbbi 2303 intézményt jelent, ugyanakkor a nagyobb létszámú iskolák az önkormányzatoknál vannak.

A várható változásokat részletezve közölte: az új intézményfenntartó három szinte oszlik a jövőben: lesz egy központ - nevének a Klebelsberg Központot javasolják -, lesz 56 tankerületi központ, és harmadik szintként az intézmények.

Kikerült a megyei szint, amely eddig lassíthatta a döntéshozatalt, illetve zavart okozhatott; az irányítás egycsatornássá válik.

A tankerületi központok július 1-jétől alakulhatnak meg - jelezte. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.