Összeverték a börtönőrei az orosz művészt, akit azért ítéltek el, mert felgyújtotta az FSZB-központ egyik ajtaját

Az őrei megverték Moszkvában Pjotr Pavlenszkij szentpétervári előadóművészt, aki arról híresült el, hogy tavaly felgyújtotta a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) központi épületének az egyik ajtaját.

Az élettársa, Okszana Saligina és az ügyvédje a Facebookon ismertette Pavlenszkij levelét, amiben beszámol a sérüléseiről:

„Eltört a térdem, a bordám megrepedt, vérömlenyeim vannak, és nehezen kapok levegőt. Ez a szokásos következménye annak, ha valakit áthelyeznek az egyik börtönből egy másikba.”

Mindez még hétfőn történt, amikor a bíróságról átszállították egy börtönbe.
Pavlenszkij tavaly november óta előzetes letartóztatásban van a gyújtogatás miatt, amit – mint maga fogalmazott – a biztonsági szerv „véget nem érő terrorja” miatt követett el.

Fotó: Anton Deniszov / RIA Novosty

A rendhagyó módon előadott politikai tiltakozásairól ismert előadóművészt idén januárban pszichiátriai vizsgálatra utalta be az orosz ügyészség, noha hasonló akciói – például a szája összevarrása – után korábban több alkalommal is beszámíthatónak nyilvánították.

2013-ban a Vörös térhez szögezte a heréit. (MTI)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.