Strasbourg megint kimondta, hogy szabad molinózni a Parlamentben

POLITIKA
2016 május 17., 15:14
comments 85

Az strasbourgi bíróság Nagykamarájának az ún. molinós ügyben hozott friss döntése szerint a magyar állam megsértette az ellenzéki képviselők szólásszabadságát, amikor Kövér László sok tízezres bírsággal sújtotta őket.

Az akkoriban egészen frissnek számító Párbeszéd Magyarországért párt képviselői 2013. április 30-án demonstráltak a parlamentben. Karácsony Gergely és Szilágyi Péter tartottak fel egy közel 2x2 m-es transzparenst, amin a Fidesz logójára a Loptok, Csaltok, Hazudtok feliratot írták. Ezért Kövér Lászlótól az új házszabály értelmében összesen 235 ezer forintos büntetést kaptak.

Párbeszéd Magyarországért / facebook
photo_camera Fotó: Párbeszéd Magyarországért / Facebook

2013. május 21-én két másik PM-es, Szabó Rebeka és Dorosz Dávid tiltakoztak transzparenssel a trafiktörvény módosítása ellen, ezen az állt, hogy Itt nemzeti dohánymaffia működik. 70-70 ezer forintra büntették őket.

Az állandó büntetések nem tartották vissza az ellenzéki képviselőket: a PM-esek egykori párttársai, az LMP-s Osztolykán Ágnes, Szél Bernadett és Lengyel Szilvia a földtörvény június 21-i elfogadását zavarták meg molinóval és megafonnal - ez volt az az ülés, amin a jobbikosok megszállták a pulpitust. Szél és Lengyel 131, Osztolykán 154 ezer forint büntetést kapott.

Strasbourg 2014 őszén a magyar államot beperlő ellenzéki politikusoknak adott igazat.

A magyar állam fellebbezett, de a strasbourgi emberi jogi bíróság nagykamarája most lényegében megerősítette az ítéletet.

Karácsony Gergely zuglói polgármester azt írta, a megítélt kártérítést a zuglói Bethesda Gyermekkórháznak ajánlja fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.