Szijjártó úgy beleszállt Clintonékba, hogy olyat még nem látott az amerikai kampány

Nem kellett sokat várni, hogy a magyar külügyminiszter beleszálljon Clintonékba. Bill Clinton volt amerikai elnök hétfőn felesége kampányrendezvényén, a New Jerseyben hozta szóba a magyar demokrácia helyzetét.

Bill Clinton szerint „Lengyelország és Magyarország, két hely, ahol az Egyesült Államok és a hidegháború nélkül ma nem lenne szabadság, úgy döntöttek, hogy túl macerás ez a demokrácia dolog, inkább Putyin-szerű vezetést akarnak. Csak adj egy autokrata diktátort, hátha az kívül tartja a külföldieket”.

A hvg.hu kérdésére Szijjártó azzal reagált, hogy „senki, még Bill Clinton sem engedheti meg magának, hogy így sértegesse a magyar embereket".

A külügyminiszter szerint Magyarország a szabadságát nem az Egyesült Államok és a hidegháborúnak köszönheti, hanem azt „a magyar emberek harcolták ki, magyarok tízezrei adták életüket hazánk szabadságáért”.

Szijjártó azzal vádolta Clintont, hogy lebecsüli a magyar nép szabadságküzdelmét, és ezt elfogadhatatlannak tartja. A miniszter mégis azon húzta fel legjobban magát, hogy Orbán Viktorra „Putyin-szerű vezetőként” utaltak a beszédben. Szerinte ezzel nem is a magyar miniszterelnököt, hanem egyből a magyar embereket sértegette:

„ Nyilván Bill Clinton is tudja, hogy a magyar emberek demokratikus parlamenti választásokon döntöttek Magyarország jövőjéről. Lehet, hogy a magyar emberek döntése nem tetszik Bill Clintonnak, de ez nem elég ok arra, hogy az egykori amerikai elnök így sértegesse őket.”

Nem lennénk most Clinton kampánytanácsadóinak helyében.